RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скандальна письменниця зробила нову заяву з мовного питання в Україні

Дитяча письменниця і громадська активістка Лариса Ніцой вважає, що мовне питання не може спровокувати розкол держави, а навпаки - зміцнює її.

Про це вона заявила в інтерв'ю "Апострофу".

"У нас, як завжди, все з ніг на голову. Уявляєте німця, який вимагає в Німеччині німецької мови, а йому кажуть, щоб він не розколював Німеччину? Уявляєте італійця, який вимагає італійську мову, а йому кажуть: не вимагай італійську, тому що це розколює країну?" - зазначила Ніцой.

Вона підкреслила, що українці повинні нарешті почати будувати Україну, і потрібно починати з мови. За словами письменниці, де захищена і на стійких позиціях державна мова, там міцні держави.

Крім того, Ніцой пояснила, що для неї означає патріотизм.

"Якщо це український патріот - то він любить і українську мову. Якщо це український патріот, то він ніколи не скаже, що українська мова розколює суспільство, української мови не треба, або "яка різниця", якою мовою", - підкреслила вона.

Ніцой додала, що за роки незалежності українську мову намагалися знищити. Так, непомітно телебачення стало майже все російською мовою. Те ж відбулося з газетами і журналами та шкільною освітою.

"Помітна стала русифікація з приходом установок "Град". Помітними стали висловлювання національних меншин: "Вам, українці, не потрібна українська мова", "Українці, яка вам різниця, яка мова" тощо. Помітною стала самосвідомість українців: мова - це важливо. Українська мова в Україні і розширення її впливу - це надважливо. І таке усвідомлення радує", - підсумувала письменниця.

Повну версію інтерв'ю читайте в матеріалі "Апострофа": "Лариса Ніцой: жорстка українізація - це не штрафи і мовні інспекції".