RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Відомий росіянин розповів, як в РФ влада давить сучасну культуру

Російський політтехнолог, галерист і арт-менеджер Марат Гельман вважає, що на сьогоднішній день, незважаючи на всі складнощі, культура в РФ продовжує свій розвиток.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Якщо за радянських часів культурне життя тривало, якщо Пастернак міг працювати за часів Сталіна, то, природно, і зараз буде продовжуватися", - сказав він, уточнивши, що такий процес не можна назвати успішним.

Гельман підкреслив, що в новій ситуації виявилося, що людям мистецтва потрібна мужність.

"А від них вимагати не можна, вони не збиралися бути мужніми. Виходить, що головна проблема - конформізм. Нікого тут не можна звинувачувати, тому що вони хотіли собі іншого життя. Але в цілому, я вважаю, ситуація погана саме в цьому. Все отруєно цією отрутою конформізму", - додав він.

На думку політтехнолога, люди, що працюють, наприклад, в Третьяковці тісно взаємодіють з державою. Він нагадав, що Марія Куликовська під час бієнале сучасного мистецтва в Росії замоталася в український прапор і лягла на сходинках. Гельман вважає, що це був дуже важливий жест, оскільки багато присутніх на заході відчували себе ніяково.

"І ось ця дівчинка посилила цю незручність, лягла, щоб, не дай Бог, не забули. Мені здається, що це дуже важливо", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Запит на російську культуру в Україні все ще існує з однієї причини - Марат Гельман".