RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Заява Путіна щодо введення миротворців на Донбас: названі 5 цілей Кремля

Аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич назвав п'ять цілей, яких хоче досягти Росія шляхом введення миротворців ООН на Донбас.

Про це він пише у своїй колонці на "Хвилі".

Так, експерт вважає, що президент РФ Володимир Путін не просто запропонував ввести миротворчий контингент на Донбас, а висунув свої умови, які істотно обмежують ефективність роботи миротворців.

"Зокрема, російські пропозиції стосуються розміщення "блакитних касок" лише на лінії зіткнення. Тобто ніякого впливу на події всередині окупованих територій дані з'єднання мати не будуть", - зазначив Тишкевич.

Аналітик додав, що так Росія намагається продемонструвати "прогрес і добру волю" щодо врегулювання ситуації на Донбасі; нав'язати свій формат обговорення проблеми і перехопити ініціативу; зафіксувати, що контингент вводиться для поділу протиборчих сторін в конфлікті на сході України і ввести ватажків "ЛДНР" в переговорний процес як повноправних учасників; стати всього лише "посередником" у війні на Донбасі; не допустити визнання ОРДЛО окупованими територіями і знову повісити як мінімум фінансування регіону на Київ.

"Якщо це вийде, то ми маємо класичний, багато раз обіграний варіант "анклавів" на зразок Абхазії та Північної Осетії. Це зручна для РФ позиція, оскільки Кремль на практиці знає, як підтримувати градус напруги в таких умовах", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський вважає, що заява президента Російської Федерації про миротворців на Донбасі вказує на готовність Москви вести курс на заморожування конфлікту на сході України.