RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Масове вбивство в Лас-Вегасі: з'явився прогноз дій Трампа

Президент США Дональд Трамп не робитиме ніяких заходів по обмеженню в країні обігу вогнепальної зброї після того, як в Лас-Вегасі 64-річний Стівен Педдок з вікна готелю розстріляв натовп на концерті.

Таку думку висловив "апостроф" американист, професор Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Сергій Галака.

"Думаю, якби Трамп після трагедії в Лас-Вегасі зробив якісь кроки в напрямку обмеження обігу вогнепальної зброї, це сприяло би підняттю його рейтингу. Однак, на мою думку, це практично виключено. Це стара ідея, яка завжди підтримується республіканським істеблішментом. Збройове лобі настільки потужне, що навряд чи на це замахнуться. Тим більше перед проміжними виборами в Конгрес в листопаді 2018 року. Але, звісно, теоретично це могло б додати йому позитиву", - зазначив він.

Професор підкреслив, що серйозні обмежувальні заходи щодо продажу зброї вдарять по багатомільярдному бізнесу.

"National Rifle Association вклала величезні кошти в Республіканську партію і багатьох конкретних республіканських діячів зокрема. Тому тут Трамп наткнеться на категоричне несприйняття - і в Сенаті, і в Палаті представників, і серед істеблішменту загалом. Навряд чи Трамп ризикне це робити...

Вчора в коментарі на CNN згадали якусь жінку з Палати представників, яка виступила з ініціативою проти збройового лобі. Ну, і її "прокотили" на виборах, хоча вона республіканець до мозку кісток і все життя працювала в цьому напрямку. І як тільки вона відійшла від цієї усталеної позиції, наслідки не забарилися", - сказав Галака.

"Поки трагедії кардинально не змінили громадську думку в питанні зброї. Однак колись же, так би мовити, кількість, накопичуючись, переросте в якість – діалектика про це нам говорить. Але коли це відбудеться? Теоретично можливо, що й цей випадок стане переломним. Хоча в мене такого відчуття зараз немає. Мабуть, це можливо тільки після якоїсь більш масштабної трагедії, якщо вона, не дай Боже, відбудеться", - вважає експерт.

Він нагадав, що після теракту в Нью-Йорку з тисячами загиблих американці пішли на значні поступки в сфері прав особистості тощо., саме тому, що хотіли безпеки.

"Можливо, щось і зрушиться, але я не думаю, що це матиме довготривалий ефект: кілька днів поговорять, кілька тижнів будуть згадувати, а потім, ймовірно, все зійде нанівець", - сказав Галака.

Більш детально читайте в матеріалі "Апострофа" - Бійня в Лас-Вегасі: важливе рішення, яке не ухвалить Трамп.