RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Експерт назвала головні плюси нових квот української мови на ТБ

Введення мовних квот на телебаченні в Україні дозволить українським мовникам не залежати від російського контенту.

Про це "Апострофу" заявила програмний директор "Нового каналу" Тетяна Данилюк.

"Цей закон українському телебаченню і українському глядачеві на користь, оскільки остаточно знімає телебачення з голки залежності від російського контенту. Разом з розвитком власного виробництва канали звернуть увагу і на кращі зразки світового телеконтенту, який раніше якщо і миготів на українському телебаченні, то явно не в слотах, що генерують рейтингові показники", - сказала вона.

На думку Данилюк, тепер ситуація однозначно зміниться в кращу сторону. Особливо через рік, коли всі канали опиняться в однаковому становищі, і рішення про істотну трансформацію сітки доведеться приймати всім, а не кільком обраним.

Разом з тим, експерт уточнила, що перехідний період дасть можливість каналу адаптувати контент, а крім того, стимулювати власне виробництво, наприклад, серіалів.

"У контексті прийнятих мовних квот ми говоримо про адаптацію сітки і дотримання здорового балансу між локальним і закордонним контентом. Перехідний адаптаційний період дозволяє каналу здійснити трансформацію виробництва плавно. Деякі наші ведучі та експерти вже зараз активно працюють над якістю володіння українською мовою", - сказала Данилюк .

У свою чергу, член громадської ради Національної громадської телерадіокомпанії України Світлана Остапа вважає, що, крім стимуляції українського виробництва телеконтенту, квоти дозволять популяризувати українську мову серед населення.

"Шкода, що українську мову так довго відштовхували, що тепер доводиться таким шляхом - законом її відвойовувати для ефірів. Але такі заходи однозначно популяризують українську мову, це видно по тому, як діє закон про квоти на радіо, видно, наскільки популяризувалися українські пісні в Україні. Люди до всього звикають, і я думаю, що ті, хто постійно дивиться російськомовний контент, звикнуть дивитися і український, тим більше що вони його розуміють", - заявила вона.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Квоти на українську мову: штрафувати будуть, але не відразу".