RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Український диверсант розповів цікаві деталі рейдів проти бойовиків на Донбасі

Українські диверсанти в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі працюють в складних умовах, вони часто виходять "на завдання" вночі і іноді по кілька діб проводять в засідці.

Про це виданню "Думська" розповів український диверсант, який побажав залишитися неназваним.

"Завдання бували різні. Багато про що говорити не можу, але в загальному так: де потрібно замінувати - там мінували; де потрібно було засадити з РПГ в сепарський блокпост, там засаджували. Рідко, але бувало, що доводилося зовсім тихо працювати. Багато нашої роботи після приписали собі зовсім інші люди", - зазначив він.

За словами диверсанта, партизанських груп під назвою "Тінь" з'явилося з десяток - і всі вони хвалилися одними і тими ж досягненнями. Боєць додав, що доводилося також брати полонених.

"Кілька разів стикалися з дуже дивними випадками. Якось дісталися до потрібної точки на тій стороні. Окраїна села, сарай. Заходимо, а там мухи хмарами дзижчать, сморід нудотний, підлога слизька. Напарник придивився і бігом кинувся з сараю блювати. На підлозі сараю лежало з десяток трупів, давніх вже. Одні в камуфляжі, інші в звичайному одязі. Майже всі з колотими і різаними ранами, але траплялися і вогнестріли. Хто цих людей порізав, як баранів, до сих пір не знаю... "- розповів він.

Диверсант додав, що це тільки в кіно розвідники хвацько заповзають у ворожий тил, ріжуть всіх ворогів, кидають ножі і потім повертаються в чистих мундирах і з офіцером-фашистом на спині.

"Насправді, все по-іншому. Виходиш "в гості" вночі, не знаєш, коли повернешся. Доводиться брати з собою спальник, одягатися відповідно. Вночі холодно до божевілля, вдень жарко. Ідеш брудний, смердючий, піт тече струмком під снарягою. На собі кілограмів двадцять тягнеш. І зовсім не факт, що доберешся до потрібної точки і зробиш те, що потрібно", - розповів він.

За словами диверсанта, перед рейдом потрібно навіть харчуватися відповідно, щоб травлення не підвело.

"Іноді доводилося сидіти в посадках цілодобово, майже поруч проходили колони сепарів і росіян. Навіть дихати доводилося крадькома. Страшно було завжди. Я не бачив жодної людини, якій було б не страшно "в гостях". Всі наші знали, що якщо прилетить і будеш поранений, то розраховувати на те, що тебе будуть тягнути в тил товариші десятки кілометрів, нерозумно. Тому у всіх наших завжди при собі граната в розвантаженні - ближче до зубів. У полон не можна, там тебе на стрічки поріжуть. Все розкажеш, а потім стратять лютою смертю", - уточнив він.

Боєць пригадав, що одного разу потрапив під обстріл на передовій, коли був зовсім до цього не готовий.

"Обстріл почався так раптово, що застав майже зненацька. Куди ховатися, невідомо. І тут усі побачили каналізаційний люк. Почали по черзі стрибати туди. Я встиг останнім і ... застряг! Бронежилетом зачепився за краї - ні туди, ні сюди. Знизу мене хлопці вхопили за ноги і тягнуть до себе. І ще більше клинить мене в люку! ... Загалом, коли все закінчилося, я не зміг їм навіть слова сказати - пропотів від жаху так, що зуби склеїлись", - додав він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в результаті бойових дій на Донбасі під Мар'їнкою поранення отримав боєць ЗСУ. Інцидент стався близько 17:00 23 жовтня, коли ворог здійснив обстріл українських позицій з стрілецької зброї.