RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Не розвалена: Касько розповів, яка ситуація з розслідуванням справи "діамантових прокурорів"

Український юрист, адвокат, який в 2014-2016 роках був заступником генерального прокурора, Віталій Касько заявив, що справа "діамантових прокурорів" не розвалена.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Там було як мінімум п'ять справ за цими фігурантам, одна з них - перша і основна, з якої виникли інші - справа, яка стосувалася підозри в хабарництві. Незважаючи на те, в яких умовах це проходило, ми її закінчили за п'ять місяців, і я можу пишатися тим, що, незважаючи на постійні службові перевірки та кримінальні справи по нам, які з'являлися як з рогу достатку, нам вдалося завершити слідство і направити справу до суду", - зазначив Касько.

Разом з тим, він уточнив, що справа в суді перебуває з січня 2016 року.

"У лютому я звільнився, оскільки у мене забрали будь-які повноваження курирувати роботу Генінспекціі ГПУ, роль якої була розслідувати корупцію прокурорів. Залишилися інші справи, які у нас були на різних стадіях. Одна з них була на виході, справа стосувалася підозри в рекеті, відбирання бізнесу у одного бізнесмена. Подальші справи - а там була справа, що стосується діамантів, які були експропрійовані з однієї кримінальної справи, справи, що стосуються незаконного збагачення - все ще залишалися в ГПУ... "- додав Касько.

За його словами, крім справи про хабарі, всі інші справи після його звільнення чи то розслідуються, то чи лежать - незрозуміло. Принаймні, вони не були спрямовані в суд, прокуратура не заявила твердо про своє бажання довести їх до кінця і довести вину цих осіб.

"Справу за підозрою у хабарі ми передали в суд, але, на жаль, вона вже другий рік розглядається в суді. І цього достатньо, щоб зробити невтішний висновок, що її методично намагаються зараз розвалити", - сказав Касько.

Він уточнив, що не виключає, що це робиться вже на політичному рівні.

"Про неї вже мало хто згадує, незважаючи на те, що ця справа була дійсно важливою саме як важлива справа, що стосується верхівки прокуратури, яка, можливо, була пов'язана з першою особою в прокуратурі, судячи з тих доказів, які ми отримали (генеральним прокурором Україна на той момент був Віктор Шокін, - "Апостроф"). На неї дивилися з різними очікуваннями багато прокурорів", - заявив Касько.

Екс-заступник глави ГПУ додав, що ті, хто звик брати хабарі, розуміли, що треба буде йти з прокуратури, якщо справа знайде своє вирішення, і займатися чим-небудь іншим.

"Ті, хто не був корумпований, хто хотів змін, чекали, що ось вони зараз настануть. З цієї точки зору, погано, що так закінчилося, хоча ми ще не знаємо результату. Але яким би він не був, той факт, що йому не було приділено належної уваги і він не знайшов свого вирішення в нинішній системі правосуддя, дає зрозуміти суспільству, що до корупції влада ставиться толерантно", - підсумував Касько.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Для зрушень в ряді сфер досить, щоб Порошенко не втручався, але він в цьому не зацікавлений - Віталій Касько".