RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Одна велика армія: український журналіст, який побував в КНДР, вказав на головну небезпеку Північної Кореї

Політика, якою керуються в Північній Кореї (КНДР), називається політикою сонгун і говорить, що не існує окремо народу і армії, а є єдиний озброєний народ.

Про це в другій частині інтерв'ю "Апострофу" заявив журналіст Роман Бочкала.

"Там (в КНДР, - ред.) 28 мільйонів населення - це дійсно одна велика армія. А навіть якщо говорити просто про регулярну армію, то це 3 мільйони осіб, це дуже багато. Уявіть, у України максимальна чисельність 250 000, а у Кореї з населенням майже в два рази менше - 3 мільйони. Це колосальна цифра", - зазначив він.

За словами журналіста, перемогти народ Північної Кореї фактично неможливо.

"Його можна винищити, знищити, що теж малоймовірно в сучасних умовах. Що може статися - це точкова повітряна операція. Як було з Югославією, коли просто були зруйновані авіаударами об'єкти інфраструктури, об'єкти управління, військові об'єкти. Але у випадку з Північною Кореєю це більш ризиковано, тому що у Північній Кореї є ядерна зброя", - сказав Бочкала.

Він додав, що загроза з боку КНДР особливо турбує Південну Корею і Японію. У той же час напруга між Північною Кореєю і США буде рости, оскільки поки немає політичного компромісу.

"У Північній Кореї дуже туго з економікою, вони задихаються від санкцій. Їм дійсно важко, вони не можуть залучити капітал, вони у всьому повинні розраховувати на свої сили. Філософія чучхе, якої вони теж керуються, про це свідчить. Проте це складно, це важко. Вони розуміють, що з кожним роком вони технологічно все більше відстають від навколишнього світу. І це там відчувається, там таке змішання часів", - сказав Бочкала.

За словами журналіста, в КНДР все змішано: можна зустріти людину з сучасним телефоном і може проїхати автобус 40-х років або трактор 20-х років. Крім того, там всі ходять в таких кашкетах, які в Радянському Союзі носили в 30-х.

"Я пам'ятаю, в дитинстві грав у таку комп'ютерну гру - "Цивілізація". І там так виходило, що одні країни вже були дуже розвинені, а в інших ще до сих пір стрілами та списами воювали. Ось Північна Корея може потрапити в цю категорію" , - уточнив Бочкала.

Він підкреслив, що в Північній Кореї дійсно дуже підтримують свого лідера Кім Чен Ина.

"Ніякого лукавства там немає. Якби ви були північнокорейським вождем, я б зараз ось так повинен був з вами говорити, очі мав би в підлогу ховати. Там на кожному кроці, в кожній кімнаті портрети лідерів. Цим портретам потрібно кланятися. Там всюди статуї. Величезні, з бронзи, з міді, з мармуру. Пам'ятаю, на одній з площ стоять величезні бронзові статуї Кім Ір Сена і Кім Чен Іра, і я запитав: "А скільки вони важать?" Мені відповіли: "Вони важать стільки, як всі серця корейського народу". Вони в це вірять, вони вірять в те, що вони виграли чемпіонат світу з футболу, вони кажуть: "А ось наша жіноча збірна з футболу виграла чемпіонат світу вже два рази за півроку". Вони живуть у своєму світі", - зазначив журналіст.

Разом з тим, Бочкала додав, що Північна Корея зараз грає дуже важливу роль на геополітичній шахівниці.

"Я не знаю, яке вони хочуть зайняти місце, але я думаю, що вони просто хочуть вижити. Той же Кім Чен Ин розуміє, що друзів у нього в повній мірі немає, є вороги, але в той же час є і союзники. Це ті країни, яким було б вигідно, щоб Північна Корея продовжила своє існування. Ці країни - Китай і Росія. Саме з цими країнами у Північної Кореї прямий сухопутний кордон", - сказав він.

Журналіст вважає, що не могли самі по собі північні корейці винайти ядерну зброю, швидше за все, в цьому процесі брали участь Китай і Росія.

"Вони самі породили цю шалену собаку, яка зараз зривається з ланцюга. А тепер самі ж її намагаються втихомирити, розуміючи, що ситуація може заплисти за буйки, і тоді вже складно буде її відмотати назад", - додав Бочкала.

Він уточнив, що президент США Дональд Трамп теж людина імпульсивна і не може прийняти рішення, яке не сподобається Китаю з Росією.

"Я не думаю, що Америка в цих умовах піде на сухопутну операцію. Це буде, напевно, найбільш провальна операція для США, тому що північні корейці дуже мотивовані. Вони щиро ненавидять Америку, у них на кожному кроці агітаційні плакати про жахливих імперіалістів, вони просто живуть лютою ненавистю", - підсумував Бочкала.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "В Україні дві війни, і в одній з них сили добра беруть верх - журналіст Роман Бочкала".

Першу частину інтерв'ю читайте тут: "Сценаріїв визволення Донбасу багато, є те, що потрібно зробити в будь-якому разі – журналіст Роман Бочкала".