RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Питання розплати: в МЗС Польщі зробили чергову різку заяву на адресу України

На сьогоднішній день в українсько-польських відносинах існує питання розплати за катинський злочин.

Про це заявив віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький в коментарі Польському агентству (ПАП).

Разом з тим, він зазначив, що польське Міністерство закордонних справ (МЗС) не має дефіциту в зв'язках з українськими чиновниками.

"З української сторони не вистачає рішень, які б сприяли прогресу в деяких двосторонніх питаннях, які в загальних рисах називаються історичними діалогом", - сказав Ціхоцький.

За його словами, українська сторона знає про ці питання вже давно.

"Вони (питання, - ред.) з'явилися не під час поточної каденції Сейму. Це і питання застосування мови радянських часів про польську окупації (західних українських земель - ред.). Це і питання церковної власності римо-католицької громади. Це і питання бездумної реабілітації або глорифікації (прославлення, - ред.) УПА і брак розплати за катинський злочин", - підкреслив віце-міністр закордонних справ Польщі.

При цьому варто відзначити, що, швидше за все, політик мав на увазі польсько-український конфлікт на Волині в роки Другої світової війни, але, обмовившись, замість "волинський" сказав "катинський".

Нагадаємо, що катинський злочин - це розстріли НКВД військовополонених офіцерів Війська Польського в лісі під с. Катинь Смоленської області та інших місцях в 1940 році. Розстріли проводилися за рішенням "трійки" НКВС СРСР.

Як повідомляв "Апостроф", раніше відомий історик розповів про реальні настрої в Польщі в зв'язку з конфліктом з Україною.

Більш докладно про конфлікт між країнами читайте в матеріалі "Апострофа": "Є лише одне рішення: що думають в Польщі про скандал з Україною".