RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Процес звільнення України від Росії сповільнився: вчений назвав причини

Процес емансипації України від Російської Федерації йде, але за останній рік він сповільнився, що пов'язано не тільки з війною, але і з факторами внутрішньої політики.

Про це в інтерв'ю журналу "Новое время" заявив соціолог, доктор філософських наук Євген Головаха.

"Якщо центр і захід країни визначилися щодо Росії однозначно, то на півдні і сході не все так просто. Останнім часом в цьому регіоні змін немає", - зазначив він.

За словами професора, активні борці за українізацію повинні брати до уваги кілька моментів.

"Мовне питання завжди гальванізує проросійські настрої в країні. Ті законодавчі кроки, які пропонують наші радикально налаштовані депутати, не завжди добре сприймаються в регіонах, де свою українську громадянськість тільки починають усвідомлювати. Таких людей законопроект про мову зі словосполученням "мовний інспектор" добре лякає" , - уточнив Головаха.

Він пояснив, що є дві концепції нації: етнолінгвістична і громадянська.

"Через постійну російську загрозу ми весь час схиляємося до першої, вважаючи українцем того, хто говорить по-українськи. Але в такій складній країні, яка нам дісталася, - це потенційно ризиковане трактування", - підкреслив соціолог.

Як повідомляв "Апостроф", раніше дитяча письменниця і громадська активістка Лариса Ніцой пояснила активізацію мовного питання в Україні.