RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Чи заборонять в Україні заперечувати війну з Росією: думки в Раді розділилися

Думки народних депутатів щодо законопроекту №7354, згідно з яким в Кримінальному кодексі України повинна з'явитися нова стаття 442-1 "Публічне заперечення факту військової агресії РФ щодо України", розділилися.

Про це вони заявили "Апострофу".

Варто зазначити, що відповідний документ в парламенті зареєстрували парламентські "фронтовики" Антон Геращенко, Андрій Тетерук, Ігор Лапін і Тетяна Чорновол.

У свою чергу, публічні політики, під яких, в тому числі, цей законопроект і створювався, впевнені, що прийняття такого закону - шлях до репресій. Так, наприклад, вважає нардеп від "Опозиційного блоку" Микола Скорик, який в жовтні 2015 року на одному з ток-шоу уникнув прямої відповіді на запитання ведучого: "Чи є Путін ворогом України?".

"Це зайвий важіль для політичних репресій з боку провладного угруповання "Народний фронт". У нас в останні роки всі свої непристойні справи прикривають російською агресією. Фактично критику влади підведуть під кримінальну відповідальність", - сказав він.

У той же час українські військові вважають, що законопроект №7354 потрібен суспільству.

"Звичайно, це правильно. Люди повинні розуміти, хто ворог і з ким ми воюємо, а не маніпулювати громадською думкою", - вважає ветеран АТО Георгій Турчак.

За словами ветерана АТО Едмонда Саакяна, це правильна ідея, тому що це дозволить заткнути рот пропагандистам Росії в Україні, які безкарно з екранів телевізорів і через ЗМІ брешуть про те, що немає ніякої агресії Росії.

"Весь світ розуміє, що ця агресія є. Але існує певний неосвічений прошарок населення, який слухає пропагандистів в телевізорі і вірить їм", - сказав він.

Як відомо, в Україні на законодавчому рівні вже введена заборона на публічне заперечення Голодомору 1932-33 років. Такі дії вважаються протиправними, однак конкретного покарання за них немає. А ось в Ізраїлі і країнах Європи реально працює правовий механізм покарання за заперечення Голокосту і злочинів нацистів.

Так, в минулому році у Франції за висловлювання про те, що газові камери були лише "епізодом" Другої світової, відомий політик Жан-Марі Ле Пен виклав 30 тисяч євро штрафу.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "В Україні хочуть саджати за заперечення війни з Росією: що з цього вийде".