RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Дрейфував у бік Росії: екс-в'язень Кремля вказав на помилку влади України з Кримом

Офіційний Київ не допрацював в Криму, недооцінив ситуацію зі статусом Автономної Республіки Крим (АРК), а по суті, з російської автономією, через що півострів вже давно дрейфував у бік Росії.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" заявив екс-в'язень Кремля, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

За його словами, статус територіальної автономії Криму, тяжіння влади півострова до Росії і сепаратистські настрої місцевого населення були однією з причин окупації Криму.

"Ми про це говорили ще в 1992-му, в 1993-му і в усі наступні роки у всіх наших документах, які так чи інакше приймалися на засіданнях Меджлісу. Скрізь говорили про те, що потрібно змінити статус Криму з якоїсь незрозумілої територіальної автономії та перевести її в національну автономію кримських татар", - сказав Умеров.

Він уточнив, що Меджліс пояснював - "національна автономія кримських татар зовсім не означає, що в ній все для кримських татар, що права і свободи людини в ній повинні регулюватися відповідними законами і постановами". Однак Київ ігнорував заяви кримських татар, і півострів був відданий на відкуп сепаратистськи налаштованій владі.

"І ось в такому незрозумілому статусі і з символами, схожими на російські, Крим дрейфував у бік Росії. Причому, до Росії весь час тяжіла саме влада Криму, а не тільки населення, у якого завжди були сепаратистські настрої. Регіон був відданий на відкуп сепаратистськи налаштованим місцевим керівникам", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому Криму станом на початок 2018 року РФ розмістила 583 одиниць бронетранспортерів, 162 артилерійські системи, а також 113 літаків.

Детальніше про Кримський півостров як про потенційну гарячу точку читайте в матеріалі "Апостроф": Велика війна може початися в Криму, є ще кілька небезпечних точок.