RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Україні підказали, як не відкотитися в розвитку до рівня початку XX століття

Повернення України до аграрного суспільства, тобто до початку ХХ століття, таїть у собі низку загроз.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив відомий філософ і публіцист Михайло Мінаков.

За його словами, посткомуністична епоха починається зі спроб створити нову модерність. Сучасність, яка відкрила б більше простору для життя, для свободи, права і розуму.

"Однак майже тридцять років по тому в Україні, Грузії, Молдові чи Росії це прагнення до свободи завершилося домінуванням демодернізації над модернізацією. Що стосується України, то є чимало свідчень того, що нас відкинуло до соціальної уяви доіндустріального періоду, до аграрного суспільства", - сказав Мінаков.

Він уточнив, що повернення до аграрного суспільства означатиме відтворення відповідних способів ведення громадського, політичного та індивідуального життя з його традиціоналізмом і магізмом, хоч і в нових глобальних умовах.

"Які наслідки це матиме? Все енергійне, інноваційне і креативне буде залишати цю територію. Адже там, де є консервативне правління і аграрне суспільство, немає місця розвитку науки, громадянського духу, мистецтва", - підкреслив експерт.

Мінаков зазначив, що посилення радикального консерватизму веде як до міграційних процесів, так і до створення, наприклад, цілої мережі неформальних організацій, які виконують роль націонал-консервативної цензури.

"Ті групи, які зривають інтелектуальні події, презентації книг, культурні заходи..." - уточнив філософ.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Є спосіб подвоїти шанси на мир в Україні - відомий філософ.