RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Другий Чорнобиль: в РФ повідомили про серйозну проблему на АЕС під Єкатеринбургом

На Белоярскій АЕС (місто Зарічний, Свердловська область РФ) виникли серйозні проблеми, через які не виключається будівництво саркофага, як в Чорнобилі, адже в разі вибуху зони відчуження можуть з'явитися навіть в Польщі і Німеччині.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав російський економіст Владислав Іноземцев.

"У грудні, після року роботи, новий четвертий блок Белоярскої АЕС відправили на плановий ремонт. Ремонт повинен був закінчитися в січні, але триває досі. З середини лютого на плановий ремонт відправлений третій блок електростанції. Отже зараз Белоярська АЕС електрику зовсім не виробляє", - написав він.

На даний момент четвертий блок Белоярскої АЕС не можуть запустити.

"Четвертий блок не можуть запустити, тому що запуск реактора блокує автоматика. Найімовірніше проблема в неправильному завантаженні ТВЕЛів (паливних елементів - прим. "Апострофа") або неякісному паливі", - пояснює економіст.

За його словами, в даній ситуації є кілька варіантів для вирішення виниклої проблеми.

"У ситуації, що склалася може бути чотири виходи. Після деякої спроби автоматика не заблокує запуск. Все буде добре, реактор буде працювати в штатному режимі. Надіслати людей в активну зону для перевантаження палива. На це ніхто не погоджується. В активній зоні рівень радіації такий, що тривалість життя складе кілька хвилин. Реактор запустити не вдасться. У цьому випадку доведеться будувати саркофаг, аналогічний саркофагу над четвертим блоком Чорнобильської АЕС. Заблокувати автоматику і запустити реактор. У 1986 році на четвертому блоці Чорнобильської АЕС саме це і було зроблено. Але на БАЕС реактор могутніше і використовується плутоній. У разі вибуху зони відчуження можуть з'явитися навіть в Польщі і Німеччині. Поки все рухається по третьому варіанту", - уточнює Владислав Іноземцев.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Швеції заявили, що на Чорнобильській АЕС в 1986 році відбувся ядерний вибух.