RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Швеції зробили гучну заяву щодо вибуху на Чорнобильській АЕС в 1986 році

Шведські вчені прийшли до висновку, що під час аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року в дійсності стався ядерний вриваючись потужністю приблизно 75 тонн в тротиловому еквіваленті.

Відповідна стаття опублікована в журналі Nuclear Technology, передає російський науковий сайті N+1.

Як свідчить загальноприйнята версія, перший із двох вибухів на ЧАЕС сталася в результаті того, що вода, яка заповнювала системи охолодження, миттєво випарувалася, тиск у трубах різко зросло і їх розірвало. Потім розігрітий пар почав взаємодіяти з цирконієвої оболонкою паливних елементів, що призвело до активного утворення водню (поліцирконієва реакція), який згорів вибуховим чином у кисні повітря. Однак шведські вчені засумнівалися в природі першого вибуху і заявляли, що в дійсності він представляв собою невеликий ядерний вибух.

Зокрема, вчені в своїй роботі використовували дані радієвого інституту ім. Хлопіна, який зареєстрував активність ізотопів 133Xe/133mXe в рідкому ксенон, отриманому на череповецької фабриці зі скраплення повітря. Вчені вважають, що ізотопи проводилися в результаті ядерного вибуху потужністю приблизно 75 тонн в тротиловому еквіваленті.

Нагадаємо, в Чорнобильській зоні відчуження почали будівництво "ядерного могильника". Детальніше про це читайте в матеріалі "Апостроф": "В Україні будують "ядерний могильник": є кілька небезпечних моментів".