RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Допомога церкві і дяді Васі: в Україні детально описали, як беруть хабарі на високому рівні

В Україні давно канули в лету часи, коли суму хабара писали на серветці, а гроші передавалися у великих чорних валізах в якомусь заміському ресторані.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Хабар можна дати у вигляді частки власності в компанії і приховати цю частку власності через складну корпоративну систему. Відповідно, ніхто не буде знати, хто реальний власник. Хабар можна дати в формі квартири. Була спроба дати такий хабар голові МОЗ. Хабар може бути в формі плати за навчання дитини корупціонера за кордоном або безкоштовної поїздки на відпочинок", - розповіла виконавчий директор "Центру протидії корупції" Дарина Каленюк.

Відзначається, що іноді в хід йдуть хитромудрі схеми.

"Якщо говорити про хабарі на високому рівні, коли мова йде про великі суми, то злочинці все частіше використовують криптовалюту, офшорні зони і користуються схемою благодійних фондів. Наприклад, якщо чиновнику пропонують хабар, він у відповідь каже: "Ні-ні, ні в жодному разі. Але ви можете допомогти церкві, яка стоїть у сусідньому дворі. Наприклад, дати мільйон, нехай збудують собі дзвіницю". А керівники цієї церкви вже передадуть певний відсоток чиновнику. Але передають не безпосередньо в руки, а через ланцюжок людей, який зовні не викличе ніяких підозр, тому розкрити таку схему дуже складно. А на місці церкви може бути абсолютно будь-який об'єкт", - уточнила юрист-криміналіст Анна Маляр.

Саме в вибудовуванні такого ланцюжка, який дозволяє безпосередньо не контактувати з грошима, і криється вся суть корупційного "мистецтва".

"Все робиться через посередників Посередники можуть бути двох видів: або це люди, наприклад, родичі, знайомі, друг, брат, сват, хто завгодно. Це робиться для того, щоб дистанціюватися від хабара. Посередник другого типу - юридичні особи, наприклад, яка-небудь фіктивна фірма, яка займається наданням інформаційних послуг. "Надання інформаційних послуг" - поняття досить розмите, чітко ніде не визначене. І через цю фірму вже проганяются гроші: нібито якийсь дядя Вася замовив послугу і йому нібито цю послугу надали. Посередників таких може бути кілька. Наприклад, той, хто дає гроші, переправляє їх на фірму "Золотий вовк", а ця фірма складає фіктивний договір з такою ж кишеньковою фірмою "Сірий кардинал", яка і переводить у готівку гроші", - пояснив юрист Іван Ліберман.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Сірники за 500 грн і мільйони не в валізах: найсміливіші і хитрі схеми українських хабарників.