RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Депортація Сталіним кримських татар: історик спростував фейки і назвав реальні причини

Причину депортації кримських татар для радянського суспільства ніхто офіційно не пояснював, тому що постанова Держкомітету оборони СРСР від 11 травня 1944 року була цілком таємною.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив кримський історик і публіцист, кандидат історичних наук Сергій Громенко.

За його словами, в документі було зазначено, що кримські татари масово дезертирували з лав Червоної Армії, переходили в підрозділи і воєнізовані формування ворога, співпрацювали з нацистською адміністрацією.

"Тому ці дві причини - колабораціонізм і дезертирство - вважаються офіційною радянською позицією, яка була закріплена в документах", - зазначив історик.

Громенко уточнив, що в останні роки до цієї офіційної позиції додалося кілька псевдонаукових пояснень.

"Перше: ніби Сталін (радянський диктатор Йосип Сталін, - ред.) і командування Червоної Армії не могли залишити нелояльне населення на території Криму перед початком наступу влітку 1944 року. Це маячня, тому що велика частина території Південної України вже була звільнена від нацистів, коли відбулася депортація..."- сказав він.

Історик уточнив, що друге псевдопояснення - мовляв, відповідно до радянського законодавства, колабораціоністів повинні були розстрілювати, але Сталін нібито виявив поблажливість, замінив обов'язкові розстріли висилкою. Це неправда, тому що радянський Кримінальний кодекс передбачав розстріл виключно для колабораціоністів і дезертирів-червоноармійців. У всіх інших випадках замість розстрілу могли застосовуватися інші покарання.

"Третє: після всіх звірств, скоєних нацистами на півострові, нібито повинні були повернутися фронтовики інших національностей, побачити спалені будинки і помститися кримським татарам. Тому Сталін врятував кримських татар від помсти слов'ян... Але ні за яких умов в 1943 або 1944 роках ніде в СРСР не зафіксовано масових розправ над прихильниками німецького способу життя", - сказав він.

Громенко підкреслив, що ні офіційне пояснення, ні додаткові версії не витримують ніякої критики. У той же час він додав, що депортації - це традиційна практика для Радянського Союзу.

"За день до офіційної постанови про депортацію кримських татар Лаврентій Берія в листі Сталіну вказав на справжню причину. Звучала вона приблизно так: небажаність проживання кримських татар на прикордонній околиці СРСР. Більшість істориків вважають, що з 1943 року Сталін готувався до війни з Туреччиною за чорноморські протоки, тому зачищав нелояльне населення в Криму і на Північному Кавказі. І саме тому під каток потрапили кримські татари", - підкреслив він.

Історик нагадав, що Сталін як учасник громадянської війни і нарком у справах національностей не міг не знати, що Крим був оплотом антирадянських сил під час війни, а Кавказ був окупований Туреччиною. Тому, з його точки зору, було цілком логічно спрацювати на випередження, щоб в майбутньому легше вести війну з Туреччиною. Як ми знаємо, до війни з Туреччиною не дійшло, але депортованим народам не дозволили повертатися.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ставлення України до Криму ілюструє одна приказка, анексії могло не бути - історик.