RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Перетворюється в пустелю: названо головні загрози для Криму через катастрофічну нестачу води

Через проблеми з водою окупований Росією Крим може перетворитися на пустелю.

Про це пише видання Реаліст.

Відзначається, що Крим став відчувати проблеми з питною і технічною водою ще в перші місяці після анексії, при цьому, найважча ситуація, - в степових районах.

Так, до окупації на півострів по Північно-Кримському каналу з Дніпра перекачували в середньому понад мільярд кубометрів води на рік, що дозволяло зрошувати близько 450 тисяч гектарів землі з 1,7 мільйона, - вода йшла на полив картоплі, буряка, кукурудзи, конюшини, люцерни і багатьох інших культур.

"Канал з материкової України забезпечував потреби населення і промисловості приблизно на 85%. Решта - внутрішні джерела. Повноводних річок в Криму немає, тому доводилося додатково використовувати грунтові води, але їх витрачали тільки для пиття і поливу приватних городів", - йдеться в статті.

Водна блокада, яка почалася після анексії Криму, привела до скорочення поливу, - в 2017 році поливали тільки 10 тисяч гектарів (скорочення на 92%), внаслідок чого окремі галузі, зокрема, рисівництво, померли на півострові.

Крім кризи сільського господарства, відсутність води з материкової України в майбутньому може спричинити за собою засолення грунтів і мінералізацію води через використання грунтових джерел в технічних цілях.

Раніше відомий волонтер Роман Донік в інтерв'ю "Апострофу" зробив тривожну заяву про ситуацію з водою в Криму.