RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Арешт українців у Греції: дипломат пояснив, що може їм допомогти і нашкодити

Для захисту громадян України, які перебувають у в'язницях Греції за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів, потрібно апелювати до того, що їх змушували управляти цими суднами під дулами автоматів.

Про це "Апострофу" заявив дипломат, голова фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко.

"Зрозуміло, що може бути бажання представити в суді обставини у вигідному для когось світлі. Всіма цими обставинами потрібно було апелювати в суді. Якщо суддя це не врахував, то він є досить кваліфікованою людиною, щоб прийняти рішення про те, яку інформацію брати до відома при розгляді справи і винесенні вердикту, а яку не брати. Це пусті балачки, бо є судовий процес. І якщо ми доведемо, що судовий процес був організований з порушенням грецького права, тоді є підстави для перегляду рішення. Інакше ми повинні поважати рішення суду", - зазначив він.

За словами Яременка, в правових державах єдиним способом добиватися правосуддя є суд, а всі публічні інформаційні кампанії можуть тільки нашкодити, тому що вони можуть сприйматися як спроба тиску на суд. Для цього є адвокат, який повинен представляти інтерес свого клієнта у вигідному для нього світлі, а якщо неможливо повністю звільнити людину, то принаймні зменшити покарання. Наприклад, консули можуть рекомендувати якихось адвокатів.

"Що ж стосується масовості таких випадків, то участь українських громадян і плавзасобів в організації перевезень нелегальних мігрантів, а фактично в торгівлі людьми, для мене як для консула Стамбула в 2010-2013 роках є абсолютно відомим і зрозумілим феноменом. У нас цілі яхт-клуби спеціалізуються на цьому, і деякі наші яхти неодноразово помічені в цьому. Про це знають українські спецслужби і правоохоронні органи", - сказав він.

Дипломат додав, що тут проблема в фіксації цих правопорушень і юрисдикції, так як злочини, здійснені українськими громадянами і плавзасобами, відбуваються в іноземних юрисдикціях.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Врятувати українців, які "тонуть" у Греції: названо єдиний спосіб.