RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як в Україні уникають відповідальності п'яні винуватці ДТП: названо два способи

Ті, хто потрапив в ДТП в Україні в п'яному вигляді, можуть "вирішити питання" або в лікарні, відразу при здачі аналізів, або домовившись з суддею.

Про це "Апострофу" розповів полтавський активіст Дмитро Бурмака.

За його словами, домовлятися в лікарні значно дешевше, однак для цього потрібні спільні знайомі з лікарями.

"Перший варіант – домовитися безпосередньо в лікарні, де беруть аналізи на алкогольне та наркотичне сп'яніння. Ставка від 3 до 5 тисяч гривень. Але лікарі допомагають тільки в тому разі, якщо за винуватця ДТП ручається якийсь знайомий, тобто все робиться через посередників і перевірених людей. Безпосередньо лікарі не беруть грошей", - говорить Дмитро Бурмака.

"Другий варіант – домовитися безпосередньо з суддею. Цим вже займається адвокат. Якщо ти домовився з суддею, суд може анулювати протоколи, вказавши, що порушено процедуру. Природно, домовитися з суддею дорожче, ніж з лікарем, але ця сума менше штрафу, який доведеться заплатити п'яному водієві. Приблизно 7-10 тисяч. Пару разів намагалися вирішити з патрульними поліцейськими, навіть самі патрульні пропонували вирішити питання, але врешті патрульних в межах кримінальної справи і заарештували. Один відбувся штрафом і був звільнений, а другий отримав 5,5 років", - розповідає активіст

Однак, варто зазначити, що такі такси діють в разі, якщо в ДТП постраждав тільки метал автомобіля, а не живі люди, або просто водій попався п'яним за кермом. У разі ж аварій із загиблими, то схеми працюють ті ж, але сума хабарів виростає в багато разів і обчислюються вони вже не в гривнях.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Мажори на дорогах: скільки коштує відмазатися від ДТП.