RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​Війна в Азовському морі: у Росії пояснили, чого боїться Путін і на що здатний піти

Москва спровокувала конфлікт в Азовському морі через серйозні побоювання, що українці побудують військову базу в Бердянську і туди прийдуть високотехнологічні кораблі НАТО.

Про це розповів військовий оглядач Павло Фельгенгауер, передає "Нова газета".

"Українці будують в Бердянську морську базу, і для її захисту перекидають побудовані в Миколаєві катера. У Москві всерйоз побоюються, що в Бердянськ, якщо базу вдасться облаштувати, з дружнім візитом можуть прийти кораблі НАТО, здатні діяти на мілководній азовській літоралі, озброєні потужною ракетною зброєю великої дальності, захищені сучасними комплексами ПРО і ППО. Тоді, наприклад, буде утруднено або неможливо перекидання корветів з ракетами "Калібр" із Каспійського моря в Чорне і Середземне, і назад - через Азов і канал Волга-Дон, що наш (російський, - "Апостроф") ВМФ постійно практикує. До речі, багато бойових кораблві Чорноморського флоту неможливо використовувати в Азовському морі через мілководдя.

Кавказ, Крим, Чорне море, Босфор, бази в Сирії і угруповання в Середземному морі зараз ув'язані в один дуже важливий південно-західне стратегічний напрямок, який повинен перш за все забезпечити надійну оборону Сочі на далеких підступах - другого, а нерідко основного центру управління країною і збройними силами. А тут ймовірний противник задумав вбити клин в основу всієї цієї стратегії, розгорнувши базу в Бердянську", - міркує експерт.

За його словами, поки не зрозуміло, що ж так сильно налякало російського лідера: чи то морська база в Бердянську, чи то з Кримським мостом виникли серйозні проблеми, які поки тримають в таємниці, чи і те й інше відразу.

"Не можна виключити, що найближчим часом може початися зимова кампанія щодо остаточного витіснення України з Азовського узбережжя. Мета операції може бути обмежена узбережжям до Бердянська. Або до Мелітополя, Генічеська та Чонгара, якщо сухопутний "коридор до Криму" і справді потрібен. У будь-якому випадку, якщо, звичайно, не дай бог, буде прийнято таке рішення, регулярні російські сили доведеться вводити в бій масовано, особливо в тому випадку, якщо, як в 2014-2015 роках, стануть вдавати, що це, мовляв, донецькі ополченці самі наступають, і тому активної авіапідтримки не буде", - припустив військовий експерт.

Фельгенгауер переконаний, що Маріуполь можна "порівняно легко обійти і відрізати", але, за його словами, місто потім, можливо, доведеться штурмувати, як Алеппо, з великими руйнуваннями.

"Звичайно, Захід буде протестувати і введе допсанкціі, але це скоріше засмутить ліберально-економічний блок нинішнього режиму (так звану" партію світу "), чергова невдача якої буде тільки додатковим бонусом для їхніх супротивників з так званої" партії війни ". Все одно вбивче тотальне ембарго на експорт російського газу і нафти західні лідери не введуть, тим більше взимку, як його ніколи не вводили за радянських часів і з тих же причин - ціновий шок і економічний спад перед виборами нікому на Заході не потрібен", - вважає експерт.

Він припустив, що Україні не слід сподіватися на суттєву допомогу Заходу.

"Українцям доведеться відбиватися самотужки або сподіватися на те, що генштаб ЗСУ помилився, або що в Москві передумають і зимової війни не буде. Або, в крайньому випадку, сподіватися, що західні посередники, після того як війська виконають основні завдання (як в 2015 -м після Дебальцевого), допоможуть підписати ще одну перемир'я, типу трьох Мінських угод", - вважає експерт.

Як повідомляв "Апостроф", вранці 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили відверто агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил ЗС України, які йшли до Маріуполя, протаранивши один з них.