RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Блокада Керченської протоки: в українських портах звільняють робітників

Бердянський порт вирішив скоротити третину працівників через блокаду Азовського моря Росією.

Про це повідомляється в сюжеті ТСН.

Як зазначається, перший суховантаж після тижневої блокади зайшов до Бердянська 3 грудня. З дев'яти причалів в порту працює тільки два.

"Було таке, що у нас на рейді, на каналі, стояли по вісім-десять суден. Вони не в Керчі стояли, вони тут стояли - чекали, поки звільниться місце. А зараз - ні! Всі в Керчі стоять", - говорить заступник начальника адміністрації Бердянського морського порту Віталій Бур'ян.

"Жодне судно не може пройти Керченську протоку. Спочатку це були капризи, зараз погодні умови, після, можливо, щось інше придумають, що у них там поламався шлагбаум підводний", - саркастично коментує поведінку РФ міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Через таку ситуацію порти на Азові зазнають величезних збитків - тільки в Бердянську вони вже досягли $4 млн.

"Наполовину скоротилися! Тому що на сьогодні за підрахунками десяти місяців наш план виконаний на 52%", - пояснив в.о. директора ДП "Бердянський морський торговельний порт" Олександр Трощенко.

Судновласники розривають угоди, тому що доба простою в Керченській протоці вартує їм до $15 тис., а кораблі стоять там до тижня.

"По суті, це блокада Азова для України. Від того, що закриється Азов і два порти, Україна втрачає близько 200 мільйонів доларів на рік", - пояснив керівник інфраструктурних програм Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер.

Відзначається, що звільнення персоналу портів в цих умовах - неминучий крок. Зараз мова йде про три сотні осіб, в Бердянську порт переведений на 4-денний режим роботи. Якщо Україна не зможе протидіяти російській експансії на море, подібна доля чекає і порт в Маріуполі.

Як повідомляв "Апостроф", вранці 25 листопада прикордонні російські кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів Військово-морських сил України, які йшли до Маріуполя, протаранивши один з них. Після цього військові кораблі РФ відкрили вогонь по українських судах в Керченській протоці і захопили їх.

Читайте також матеріал "Апострофа": Азовська криза: п'ять наслідків для України