​Томос до нас приходить: РПЦ поскаржилася на Україну в ООН і західним лідерам

Глава Російської православної церкви Кирило звернувся до релігійних і державних діячів міжнародних організацій через "тиск з боку української влади на Українську Православну Церкву і втручання держави в церковне життя в Україні".

Про це повідомляється на сайті "Російської православної церкви".

Патріарх Кирил звернувся до предстоятелів Помісних Православних Церков, Папи Римського Франциска, глави Англіканської спільноти Архієпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, Генерального секретаря Всесвітньої ради церков О. Фюксе Твейта, а також Генерального секретаря ООН А. Гутерріша, Генерального секретаря Організації з безпеки і співпраці в Європі Т . Гремінгена, Президента Франції Е. Макрона і канцлера ФРН А. Меркель як до глав держав, що входять до "нормандської четвірки".

"Останнім часом втручання керівників світської української держави в церковні справи набуло характеру грубого тиску на єпископат і кліриків Української Православної Церкви, що дозволяє говорити про початок повномасштабних гонінь", - заявив Кирило.

Він зазначив, що "посилення тиску" нібито було викликано відмовою українського православного єпископату брати участь в об'єднавчому соборі, який отримав підтримку керівництва України.

Він також назвав єдину помісну церкву в Україні "якоюсь новою релігійною організацією, що створюється Президентом України П. Порошенком спільно з Патріархом Константинопольським Варфоломієм".

Патріарх Кирило також поскаржився заходу на те, що архієреїв УПЦ МП постійно "викликають на бесіди в СБУ", "принижують обшуками" і "затримують під різними приводами".

"На наших очах відбувається грубе втручання державної влади України в церковне життя, порушуються основні права людини, в тому числі фундаментальне право на свободу совісті, має місце очевидна спроба використання Церкви в досягненні політичних цілей і передвиборчій боротьбі", - заявив патріарх Кирило.

Як повідомляв "Апостроф", предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій "не благословляє" духовенство УПЦ МП на участь в Об'єднавчому соборі Української православної церкви.