"Розслідування" резонансних нападів на активістів в Україні: поліції висунули серйозне звинувачення

У поліції закрили кілька гучних справ про напади на громадських активістів.

Про це повідомляють в групі "Хто замовив Катю Гандзюк?" в Facebook.

На засіданні тимчасової слідчої комісії ВРУ передали звернення від громадських організацій Харківської області з проханням провести виїзне засідання в місті Харків.

"У списку Гандзюк (список найгучніших нападів на громадських активістів в Україні за останні 2 роки) є чимало справ нападів і вбивств цивільних активістів в цьому регіоні", - йдеться в повідомленні.

Текст заяви:

28 грудня 2018 через засобам масової інформації стало відомо, що правоохоронці закрили кримінальне провадження про вбивство Миколи Тельця - екологічного активіста з селища Есхар Чугуївського району Харківської області, якого знайшли повішеним 5 червня неподалік від міста Есхар. Слідство винесло остаточний вирок - самогубство, хоча є ряд фактів, що вказують саме на вбивство. Справу закрили, незважаючи на факт порушення вимог Кримінального процесуального кодексу з боку слідчих під час розслідування.

26 листопада 2018 була закрита справа нападу на співзасновника "Харківського антикорупційного центру" Євгенія Лисичкина з формулюванням "відсутність події кримінального правопорушення".

Не розкритою до кінця залишається справа нападу на главу організації "Харківський антикорупційний центр" і депутата Харківської облради Дмитра Булаха 30 серпня 2018 року.

Вищезазначені події свідчать про те, що правоохоронці відверто саботують розслідування справ нападів на активістів в Харківській області. Вони також наполегливо ігнорують факт заяви Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк про створення спеціальної підгрупи для харківських справ в складі депутатів Євгена Рибчинського, Валерія Карпунцова, Остапа Еднак.

Нагадаємо, що справа нападу на Миколу Тельця входить в "список Гандзюк" - список найгучніших нападів на громадських активістів в Україні за останні 2 роки.

"Виїзні засідання ТСК в Херсоні та Одесі допомогли привернути увагу широкого кола громадськості, надати справах широкого розголосу, а також стимулювати правоохоронні органи до більш активної роботи з розслідування злочинів. Ігнорування проблеми саботажу правоохоронцями розслідування справ нападів на активістів в Харкові призведе до дестабілізації ситуації в стратегічно важливому регіоні країни. Замовників і надалі покривати, а представники місцевих еліт і далі продовжать безкарно здійснювати розправи на д журналістами, активістами і антикорупціонер", - йдеться в повідомленні.

Також в заяві викладені вимоги активістів організацій:

1. Терміново провести виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України в Харкові до закінчення терміну дії комісії.

2. Під час виїзного засідання викликати керівництво поліції і прокуратури Харківської області для надання звіту про виконану роботу по розкриттю нападів і вбивств активістів на Харківщині.

3. Поставити питання про притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у провалі розслідувань справ нападів на активістів Харківщини.

"Також разом з цим зверненням ми передали зауваження до розслідування вбивства Катерини Гандзюк. Сподіваємося, члени ТСК допоможуть покарати винних не тільки у вбивстві нашої подруги, а й тих, хто з самого початку саботував слідство", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", в 2018 році в Україні сталася низка вбивств відомих громадських активістів. Відповідні справи досі розглядаються в судах.