RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​Поставки для ЗСУ бронетехніки з Канади: в Україні вказали на дві головні проблеми

По-перше, в Україні немає боєприпасів для канадської бронетехніки, яку збирається закуповувати ЗСУ, по-друге - поставка такого озброєння в країну негативно вдарить по можливостях і потенціалу вітчизняної оборонної промисловості.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Вся бронетехніка, яка потрапить з Канади в Україну, в будь-якому випадку буде відповідати стандартам НАТО. А це може стати для ЗСУ серйозною проблемою.

"Ця бронетехніка має озброєння НАТО. Тобто ті БТР, які перебувають на озброєнні в армії Канади, мають 25-мм гармати, боєприпаси 7,62 стандартів НАТО, а у нас цих боєприпасів немає. Їли мова буде йти про постачання в кількості 200 400 одиниць, то, цілком можливо, що канадські БТР будуть переозброюватися нашими бойовими модулями, які вже відпрацьовані і встановлені на БТР-3 і БТР-4, бронеавтомобілі. Зрозуміло, що новий двигун, інша трансмісія, запчастини - все це тільки додасть головного болю тиловикам. Але бронетранспортери нам потрібні, принаймні доти, поки не буде налагоджено серійне виробництво БТР-3 і БТР-4", - пояснює "Апострофу" військовий експерт Михайло Жирохов.

Одночасно, директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак, озвучив іще один нюанс. На його думку, промислова спільнота всередині України негативно відреагує на поставки бронетехніки з Канади.

"Якщо мова йде про розширення канадської військової допомоги для України, і в неї потраплять сучасні види бронетехніки, то це одна справа. Але якщо мова йде про те, щоб Україна підрядилась купувати канадські бронетранспортери або танки, то це зовсім інша справа, так як промислова спільнота всередині України зустріне це повідомлення негативно. У нас досить солідна танкова школа. У нас хороша школа бронетехніки, створена Михайлом Борисюком (конструктор бронетанкового обладнання, - "Апостроф") на початку 2000-х років. Наш експорт могутніший, ніж навіть російський, де традиціям танкобудування десятки років. Крім того, у нас розробляється півтора десятки зразків легкої бронетехніки і деякі з них вже прийняті на озброєння, наприклад, "Козак", "Барс". І якщо Україна піде на прямі закупівлі такої техніки, це негативно вдарить по можливостях і потенціалу вітчизняної оборонної промисловості", - вважає експерт.

Детально читайте в матеріалі "Апострофа": Україна отримає від Канади бронетехніку: чи допоможе вона на Донбасі.