RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Справа про розкрадання на мільярд: суд ухвалив рішення щодо долі топ-чиновниці НБУ

У вівторок, 12 листопада, Вищий антикорупційний суд України заарештував на 60 днів колишнього директора генерального департаменту банківського нагляду Національного банку Аллу Шульгу в справі про присвоєння стабілізаційного кредиту для "VAB Банку".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Суд встановив заставну суму для звільнення з-під варти чиновниці в розмірі 15 мільйонів гривень.

Також в САП заявили, що в провадженні про заволодінні коштами для "VAB Банку" оголосили підозру восьми людям, серед яких - голова правління "Райффайзен Банку Аваль" і колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Правління Національного банку обурене врученням підозри Писаруку. За даними слідства, в жовтні 2014 року "VAB Банк" звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Нацбанк погодився, хоча фінустанова не надала всі необхідні документи. У прокуратурі стверджують, що вартість нерухомості, що передається в заставу НБУ, була завищена майже в 25 разів.

Через місяць банк визнали неплатоспроможним, ще пізніше - його ліквідували.

Колишній власник "VAB Банку" і голова ради директорів "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк звернувся до президента України Володимира Зеленського з закликом "зупинити призначення винних без всякого права на захист".

Як повідомляв "Апостроф", НАБУ і САП напередодні похвалилися потенційно одним з найбільших "уловів" в боротьбі з корупцією, заявивши про затримання семи підозрюваних у розкраданні 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту Національного банку України.