RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Майбутнє України під питанням: що відбувається у справі банкірів на мільярд

Що відомо про затримання банкірів у справі VAB Bank

Що відомо про затримання банкірів у справі VAB Bank Фото: pixabay.com

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) напередодні похвалилися потенційно одним з найбільших "уловів" в боротьбі з корупцією, заявивши про затримання семи підозрюваних у розкраданні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту Національного банку України. "Апостроф" розповідає, що відомо про цю справу, чому вона може привести до катастрофічних наслідків (припинення співпраці з МВФ), а також наводить аргументи всіх сторін.

Справа на мільярд

Пізно ввечері 11 листопада в ЗМІ з'явилася інформація про те, що слідчі НАБУ навідалися в Райффайзен Банк Аваль з наміром затримати главу правління банку Олександра Писарука, який раніше обіймав посаду першого заступника голови НБУ. Журналісти відразу ж накинулися на НАБУ із запитаннями, в результаті чого в Бюро змушені були зробити заяву.

Стало відомо, що були затримані семеро осіб, яких підозрюють у розкраданні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, наданого НБУ в 2014 році ПАТ "ВіЕйБі Банк" (він же VAB Bank).

Затримані як колишні, так і діючі чиновники Нацбанку України, ПАТ "ВіЕйБі Банк" і приватних компаній, пов'язаних з кінцевими бенефіціарами "ВіЕйБі Банку".

Дії затриманих на даний момент кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України.

Пізніше стало відомо, що 11-12 листопада детективи НАБУ повідомили про підозру Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському і екс-директору Департаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі.

Про те, ким є інші фігуранти справи - поки мало відомо.

Гроші від НБУ і фіктивна застава

Справа щодо стабілізаційного кредиту на 1,2 млрд грн зацікавила НАБУ ще в 2016 році. Як стало відомо, після того, як Національний банк визнав небезпеку фінансового краху "ВіЕйБі Банку", було прийнято рішення про його порятунок для стабілізації ситуації на фінансовому ринку.

Було досягнуто домовленості з власником банку, аграрним олігархом Олегом Бахматюком, про те, що регулятор надасть стабілізаційний кредит в сумі 1,2 млрд грн. В обмін на це банк надав заставу у вигляді власного комерційного майна в Києві та Харкові, а також майно власників.

Втім, пізніше виявилося, що вартість заставної нерухомості була штучно завищена і Нацбанку були надані фіктивні документи про його ціну. Крім того, за неофіційної інформації, НБУ не надали план фінансового оздоровлення банку. Таким чином "ВіЕйБі Банк" взагалі не мав права отримувати стабілізаційний кредит.

Представники Бахматюка раніше заперечували, що все було саме так, а конкретних доказів надано не було.

Чому справа буксувала три роки

Цікаво, що НАБУ вже досить давно вийшло на фініш в справі щодо розкрадання коштів в "ВіЕйБі Банку". Однак Генеральною прокуратурою справу було передано Головному слідчому управлінню Нацполіції, яке також займалося аналогічним розслідуванням.

А далі сталася НП, яка поставила хрест на всіх зрущеннях в справі. Значну частину доказової і документальної бази ... затопило в підвальному приміщенні будівлі, де вони зберігалися. Виявити це вдалося вже тоді, коли відновити документи не було можливості.

Що кажуть Гонтарева і Бахматюк

Екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, яка зараз знаходиться у Великій Британії, назвала справу проти Писарука терором, зазначивши, що вона пов'язана виключно з його роботою в Нацбанку.

"Свавілля і терор міцнішають. Рефінансування "ВіЕйБі Банку" видавалося під відтік депозитів фізосіб і тільки на видачу сум в межах гарантованої суми Фонду гарантування вкладів фізосіб. Так що це просто чергова помста", - переконана Гонтарева.

Вона також натякнула, що НАБУ мало затримати не Писарука, а саме Бахматюка.

Крім того, Гонтарева вважає, що гроші Нацбанку розікрали ще до приходу її команди.

"Наша команда взяла персональні гарантії і Бахматюка, і Жеваго (екс-власник банку "Фінанси та Кредит"), і Коломойського (екс-співвласник ПриватБанку). Вони їх всі оскаржили в продажних судах і не повернули жодної копійки державі. А тепер в цьому звинувачують Писарука - це просто театр абсурду", - заявила вона.

У свою чергу Бахматюк також не став відмовчуватися і написав відкритого листа президенту Володимиру Зеленському, заявивши, що його компанію, яка створює 27 тис. робочих місць і платить мільярдні податки, тероризують силовики.

"Справа, яку вже було досліджено усіма силовими структурами нашої держави - Національною поліцією, Службою безпеки України, прокуратурою. Було проведено масу експертиз, масу слідчих дій, обшуків. Фактично компанію тероризували протягом 5 років, а ми все шукали якогось конструктиву, стукали в двері, хотіли бути почутими. Ми пропонували сісти за стіл переговорів, щоб зберегти компанію, яка має великий вплив на економіку нашої держави. Ми хочемо чесної і відвертої розмови про ситуацію, що склалася з банками. Ми хочемо відкритості і конструктивних переговорів, що і вами декларувалося. Але ми бачимо, що і НАБУ, і органи Генеральної прокуратури працюють в рамках кон'юнктури, в якій закон не має ніякого значення. А важливі спроби сподобатися, знайти чергову жертву" , - йдеться у зверненні Бахматюка.

Також він заявив, що пропонував Фонду гарантування вкладів і НБУ конструктивно вирішити питання із заборгованістю банку і виплатити 8 млрд грн до бюджету.

"Такої пропозиції не робив жоден з власників ліквідованих або визнаних неплатоспроможними банків. Востаннє ми свою пропозицію офіційно озвучили 27 жовтня, а вчора були проведені слідчі дії, обшуки, затримуються наші співробітники за давно дослідженими фактами. Фактично НАБУ бере на себе повноту влади призначати винних, а не проводити кримінальний процес", - переконаний Бахматюк.

У самому НБУ також зробили заяву, виступивши на захист Писарука.

"Правління НБУ обурене врученням підозри Олександру Писаруку, колишньому першому заступнику глави банку. Разом з першою постреволюційною командою керівництва центробанку він стояв біля витоків реформи банківського сектора, завдяки якій ми сьогодні маємо здорові, прозорі та надійні банки. Олександр Писарук - професійний банкір з бездоганною репутацією, яку оцінили і в МВФ, де він працював останні три роки, і в міжнародній та вітчизняній банківських спільнотах, де наш колега працював 16 років до призначення в НБУ", - йдеться в заяві Нацбанку.

В НБУ наголосили, що будь-які рішення банку приймаються колегіально, що виключає визначальний вплив однієї людини на процес їх прийняття.

Що скаже МВФ

З різкою критикою дій силовиків виступили експертне співтовариство і міжнародні партнери.

Зокрема, представники Європейської Бізнес Асоціації, Союзу українських підприємців, Американської торгової палати в Україні і Форуму провідних міжнародних фінансових установ вже висловили глибоку стурбованість останніми подіями навколо вручення підозри Олександру Писаруку.

"Бізнес-спільнота закликає відповідальні органи державної влади належним чином реагувати на такі випадки, керуючись принципами справедливості, рівності та захищеності всіх громадян, незалежно від їх посад та політичних поглядів. Дотримання цих принципів має важливе значення для залучення додаткових інвестиційних та кредитних ресурсів в Україну, згідно з амбітними економічними цілями уряду та взятими на себе зобов’язаннями президента захищати кожного інвестора в Україні", - йдеться у спільній заяві.

Що стосується реакції Міжнародного валютного фонду, то багато фахівців в експертному співтоваристві зазначають, що переслідування колишнього першого заступника глави НБУ також розглядатиметься партнерами з МВФ, як продовження тиску на Нацбанк.

"Фактично під удар сьогодні поставлене все правління Нацбанку. Фактично це атака на незалежність регулятора. Адже з таким же звинуваченням можна прийти до кожного члена правління по кожному кейсу неплатоспроможного банку", - вважає інвестиційний банкір Dragon Capital Сергій Фурса.

На його думку, одна з червоних ліній, які були окреслені Фондом як критично важливі умови для продовження співпраці - була зруйнована останніми діями силовиків.

"Напередодні ми всі чекали на повернення місії. А українська влада робила безліч заяв, які повинні були показати, що червоні лінії не будуть перейдені. Але тут слова розійшлися з ділом. При цьому, прийшли за одним з найавторитетніших фінансистів України. Це людина, яка з НБУ пішла працювати в МВФ, де не сумнівалися в його репутації. Це людина, яку після МВФ запросили очолити авторитетний іноземний банк в Україні, який відповідально ставиться до своєї репутації. Але саме в ньому побачили корупціонера...", - додав Фурса.

Атака на Писарука, на переконання фінансиста, є таким же сигналом, як спалений будинок Валерії Гонтаревої.

"Будинок спалили коли місія МВФ була в місті. За Пісарук прийшли, коли всі чекали повернення місії. Знову ці чортові збіги ...", - резюмував експерт.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки