RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Росія хотіла помститися: спливли гучні деталі замаху на ветерана АТО в Харкові, відео

Служба безпеки України (СБУ) змогла запобігти вбивству розвідника батальйону "Айдар" Григорія Сиваченка, яке російські спецслужби планували здійснити в Харкові на знак помсти за ліквідацію російського офіцера Євгена Трундаєва і інших в 2014 році на Донбасі.

Про це повідомляє ТСН.

Вибух планувався в під'їзді багатоповерхівки в Харкові. При собі кілер мав півкілограма вибухівки. Його затримали в під'їзді багатоповерхівки в спальному районі Харкова. У сумці молодої людини - вибухівка, що нашпиговано металевими болтами. У тому під'їзді живе герой війни на Донбасі, "айдаровец" Григорій Сиваченко. Саме його життя мав забрати смертоносний пристрій.

Пізніше з'ясувалося, що вибухівка спрацювала б від автосигналізації та вже була переведена в бойовий режим. Якщо хтось поруч просто спробує відкрити свою машину і частота раптом буде така ж - біди не минути. Її знешкодили на місці - у дворі багатоповерхівки.

"Це помста. Російські спецслужби планували помститися українському командиру за успішні операції проти терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР". Зокрема, було знешкоджено групу офіцерів Збройних сил Російської Федерації, один з них носив звання Героя Росії", - зазначив прес-секретар управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Йдеться про офіцера Збройних сил Росії Євгена Трундаєва. Його разом з групою інших російських інструкторів ліквідували восени 2014 року, під час боїв за 32-й блокпост. А обчислив росіян Григорій Сиваченко. Той самий розвідник батальйону "Айдар", на якого полює ворожа спецслужба.

"На 32-му блокпості наші артилеристи точно знали, куди треба стріляти, щоб знешкодити групу офіцерів, яка знищила дуже багато нашої броньованої техніки", - розповів розвідник батальйону "Айдар" Григорій Сиваченко.

На його рахунку не тільки знищений Герой Росії. Григорій в Щастя восени 2014 року переганяв з "сірої зони" танк, який витягнув з-під носа у окупантів.

Новину про те, що на нього полюють, "айдаровець" сприйняв як належне.

"Я зробив би все, щоб Служба безпеки України успішно провела цю операцію, тому що ця операція набагато корисніша для України, ніж моє життя", - каже Григорій.

А виконавцем виявився чоловік, який до недавнього часу носив погони українського капітана. І головне - кілер є учасником війни проти Росії, що має за спиною кілька відряджень в зону АТО.

Юрій Донцов служив командиром роти охорони в 5-й бригаді Нацгвардії. Він погодився на розмову, як тільки його доставили в слідчий ізолятор, і, виявилося, серед співробітників СІЗО капітан - за свого.

"З цією службою я пов'язаний - сюди багатьох сепаратистів возив", - говорить підозрюваний Юрій Донцов. Серед них - Неля Штепа, Долгов і інші.

Капітана-гвардійця завербували офіцери Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії. Перше завдання зрадника - зібрати інформацію про "айдаровця". Наступне - вбити його за хороші гроші - 25 тисяч доларів.

Капітан каже, його, нібито, змусили вчинити замах. Однак листування з російським офіцером свідчить, ідея встановити вибухівку в під'їзді належить саме Донцову. Виконавцю надіслали повідомлення, що пекельна машинка вже в Україні. 9 січня Донцов забрав її зі схованки, налаштував в бойовий стан і пішов вбивати людину.

"Цих людей (які працюють на спецслужби РФ) тут неміряно!", - каже підозрюваний.

Раніше стало відомо, що прокуратура Києва підозрює 25-річного уродженця Росії в організації нападу на депутата Київської облради В'ячеслава Соболєва, в результаті якого загинув його 3-річний син.

Докладніше про напад читайте в матеріалі "Апострофа": Стріляли в депутата - загинула дитина: хто такий В'ячеслав Соболєв і за що його хотіли вбити.