Крим може залишитися без жодного озера: відео екокатастрофи

В окупованому Криму, де склалася дуже важка ситуація з прісною водою, пересохли близько 10 водойм, в тому числі унікальне Краснокаменське озеро, рожеве озеро Сасик-Сиваш і озеро Богайли.

Про це йдеться в сюжеті "Крим.Реаліі ТВ".

Якщо в рік на півострові буде висихати по 10 озер, то до 2050 року там взагалі не залишиться озер.

У сюжеті йдеться, що причиною висихання Краснокаменського озера, яке живилось підземними джерелами, є масове буріння свердловин.

"Через те, що набурили дуже багато свердловин, з підземних шарів викачують величезну кількість води. Тому озеро висохло. Озеро вичерпалося", - розповіла кримський еколог Маргарита Литвиненко.

Місце, де раніше було озеро Богайли, зараз нагадує місячний пейзаж.

Ситуацію також пояснив заступник директора Українського інституту водних проблем і меліорації Михайло Яцюк: "Якщо опади не випадають, то вода з тих же озер живить ґрунтові води або грунт на прилеглій території. З огляду на те, що температура у нас зростає і відбувається випаровування, то таким чином водний дефіцит зростає, рано чи пізно це призводить до повної втрати води і, відповідно, озер".

Читайте також матеріал "Апострофа": У Криму зараз та ж проблема, з якою зіткнувся Херсонес 1000 років тому - кримська активістка.