RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Річниця захоплення Криму: хроніка анексії і головні факти

В кінці лютого 2014 року російські військові окупували Крим, з чого почалася агресія РФ проти України. Тепер на півострові знаходяться десятки тисяч російських військових. Близько 50 тис. українців вимушено покинули Крим, а на захоплені землі переїхали близько 500 тис. росіян.

"Апостроф" зібрав всі ключові факти.

Операція із захоплення Криму

Захоплення розпочалось 20 лютого. Після втечі Януковича, 23 лютого в Севастополі відбувся мітинг, на якому було прийнято рішення не перераховувати до Києва податки, а Олексія Чалого оголосили "народним мером". Незабаром на в'їздах до Севастополя з'явилися блокпости і російські БТР.

В цей час міста Криму вже були заповнені російською агентурою, переодягненими військовими і членами різних парамілітарних формувань. 25 лютого акції сепаратистів були проведені перед Кримським парламентом. 26 лютого проукраїнські сили зібрали там більш численний мітинг і домоглися відстрочки засідання кримського парламенту. Після цього в ніч на 27 лютого парламент і уряд Криму захопили російські спецназівці без знаків розрізнення і вивісили над ними прапори РФ. У захоплений будинок парламенту окупанти під виглядом "самооборони Криму" зігнали частину депутатів Верховної Ради і в закритому режимі змусили прийняти рішення про призначення референдуму щодо статусу Криму на 25 травня. У той же день був захоплений аеропорт "Бельбек" в Севастополі, зупинена поромна переправа в Керчі. Майже одночасно (28.02 - 02.03.2014) почалося блокування російськими військовими без розпізнавальних знаків українських військових частин, кораблів і об'єктів на півострові. Був захоплений Сімферопольський аеропорт і встановлено військові блокпости на в'їздах до Криму на Чонгарі і Перекопі. Деякі з військових містечок були захоплені штурмом. Українські військові зазвичай збройного опору не чинили, у багатьох випадках завдяки позиції своїх командирів, які, як виявилося пізніше, були заздалегідь завербовані російськими спецслужбами і незабаром були прийняті на службу в окупаційну армію.

Дата 27 лютого 2014 року визначена Європейським судом з прав людини як день, коли почався фактичний контроль Росії над окупованих Кримським півостровом.

Формальна причина окупації

Формальним приводом для введення російських військ до Криму стало звернення Віктора Януковича до Володимира Путіна з проханням відновити конституційний лад в Україні за допомогою Збройних сил Росії. В інтерв'ю 2 квітня Янукович підтвердив, що російські війська були введені в Крим на його прохання для захисту громадян України.

5 березня прес-секретар МЗС України зазначив, що Янукович не мав права самостійно звертатися до президента Росії з проханням використовувати збройні сили іншої країни. За законодавством України подібне рішення могло бути прийнято тільки при наявності пропозиції з боку РНБО та за підтримки Верховної Ради.

Масштабні акції із захоплення Криму

1 березня самопроголошений "голова Ради міністрів АР Крим" Сергій Аксьонов звернувся до Путіна посприяти в "забезпеченні миру і спокою" на території Криму. У відповідь в той же день Путін відправив до Ради Федерації пропозицію про введення російських військ до Криму. Обидві палати Державної думи 1 березня 2014 року проголосували за введення російських військ на територію України, і в Крим зокрема.

Починаючи з 1 березня, російські війська починають масштабні силові акції, спрямовані на блокування українських військових баз, захоплення адміністративних приміщень, контроль транспортних магістралей, аеродромів та інших стратегічно важливих об'єктів.

16 березня окупаційною владою було проведено т. зв. "референдум" про незалежність Криму, яким намагалися легітимізувати захоплення півострова. 18 березня в Москві підписано договір про прийняття Криму до складу Росії. 20 березня договір був ратифікований Державною думою РФ, а 21 березня - Радою Федерації. 11 квітня відповідні зміни були внесені в Конституцію Росії.

Блокування військових частин тривало до 19-24 березня, після чого вони здалися або були захоплені. Особовому складу було надано можливість покинути півострів, також почалася евакуація військової техніки.

Читайте також матеріал "Апострофа": У Криму сьогодні ведеться імперська політика, яка має одну задачу - кримськотатарський активіст.