RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Чорнобильській зоні спалахнули потужні пожежі: рятувальники не можуть загасити спалах

У неділю, 13 березня, у Чорнобильській зоні відчуження почалися пожежі, але рятувальники не можуть виїхати на гасіння пожежі через тимчасову окупацію росіянами АЕС. Водночас 211 працівників атомної електростанції перебувають у заручниках вже 18 днів.

Про це повідомляє білоруська служба "Радіо Свободи".

Пожежі фіксують біля населених пунктів Полісся, Бабор, Стечанка, а також у Рудня-Вересня Київської області. За даними радіаційного моніторингу у зоні відчуження компанією "Екоцентр", наразі виникло чотири пожежі, площа яких збільшується щодня.

Так, за інформацією NASA Firms, пожежі блія Стечанки зросли до 2 км, а біля населеного пункту Бобер – до 10 км.

"Очевидно, пожежа виникла внаслідок збройної агресії Росії, а саме від снаряда чи підпалу. Відповідно до класифікації надзвичайних ситуацій, критерії виникнення пожеж у зоні відчуження не повинні перевищувати 0,05-0,2 км, але сучасний стан площі пожеж перевищує ці показники у десятки разів", – повідомив директор "Екоцентру" Сергій Кір'єв.

Як зазначив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріана Гросі, ситуація на окупованих росіянами Чорнобильській та Енергодарській АЕС суперечить одному з семи обов’язкових принципів ядерної безпеки.

Наразі "Росатом" нібито "надає консультаційну допомогу" персоналу українських АЕС, але українська експертка з енергетики Волга Кашарна вважає, що українські АЕС не потребують жодних консультацій з працівниками Росатому.

"Наші енергоблоки пройшли модернізацію, про що і не мріяв "Росатом"! Наші енергоблоки пройшли стрес-тести після аварії на Фукусімі за методологією Європейського Союзу, на відміну від російських. МАГАТЕ та ЄС перевірили звіти про стрес-тести. Це наші атомники можуть порадити росіянам, а не навпаки", – наголосила вона.

Нагадаємо, головна проблема Чорнобильської АЕС та прилеглої території на даний момент - відсутність електроенергії, що забезпечувала роботу всіх систем безпеки атомних об’єктів станції, зони відчуження та міста Славутича, побудованих для обслуговування Чорнобиля.

Раніше ми писали, з'явилася інформація, що російські окупанти можуть готувати теракт на ЧАЕС, щоб влаштувати екологічну катастрофу та звинуватити в ній українські ЗСУ.