RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Люди змушені працювати за їжу: радник мера Маріуполя розповів про ситуацію у місті

Люди в частково окупованому Маріуполі перебувають у пастці – вони збиваються до мікрорайонів, де ще хоч якось можна жити, змушені працювати на окупанта за їжу та абсолютно безправні.

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко в ефірі Радіо НВ.

За його словами, незважаючи на всі ті "позитивні" відео та картинки, що намагається продемонструвати пропаганда, Маріуполь перетворюється на українське гетто і ситуація там дуже тяжка.

"Люди збиваються фактично в нові мікрорайони, де ще можна жити, люди повністю безправні, з них знущаються і ставляться до них як до худоби. Навіть на вулиці ти не можеш перебувати зараз, якщо в тебе немає відразу двох паперів: один — про проходження фільтрації , інший - взагалі дозвіл на перебування на вулиці. І це дуже велика проблема для людей, тому що фільтраційні процедури розпочинаються навіть усередині міста", - заявив він.

Радник зазначив, що у місті почали працювати так звані "відділення поліції", яким допомагають так звані "волонтери" з Росії з організації фільтрації. Вони встановили в Маріуполі блокпости, які не можна перетинати без перевірки, будь-якої миті людину можуть зупинити, влаштувати перевірку або заарештувати.

"У нас уже є взагалі кричущі випадки: цілі мікрорайони приватного сектору, понад дві тисячі людей було вивезено до Безіменного, до так званого фільтраційного табору. Зараз вони там утримуються, це винятково чоловіки, зараз уже четвертий тиждень йде. Це насправді справжня в'язниця, бо їх утримують у приміщенні школи, не випускають на вулицю, тільки з конвоєм, залучають до робіт, тримають, годують якоюсь баландою тричі на день, не надають медичної допомоги. Загалом усі ознаки якогось справжнього концентраційного табору", – сказав Андрющенко.

Він додав, що місто насправді, без води, без їжі, тому що того, що завозять, катастрофічно не вистачає на всіх і близько не вистачає. Люди змушені працювати за їжу, розбирати завали, прибирати тіла загиблих з-під завалів із вулиць.

Раніше ми писали, що в Маріуполі окупанти готують фейковий "парад полонених" на 9 травня.