RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Сто днів ЗСУ героїчно протистоять армії окупанта: зведення Генштабу на ранок 3 червня

Сто днів Україна виборює своє право бути незалежною – станом на 3 червня сили ворога зосереджені на спробах заволодіти українськими землями на сході України.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ на Facebook-сторінці.

На Волинському та Поліському напрямках Білорусь зосередила збройні сили республіки на посиленні охорони державного кордону. Також, відбувається ротація підрозділів спецпризначення в прикордонних з Україною районах. Було зафіксовано проведення зборів спеціалістів зв’язку та інженерно-технічного складу. Крім цього, залишається загроза завдання ракетних ударів з території республіки Білорусь.

На Сіверському напрямку активних дій з боку противника не було. Проте, російські окупанти завдали ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районі Гудового Сумської області. Також на Сумщині ворог обстріляв райони населених пунктів Бачівськ, Ходине і Славгород .

На Слобожанському напрямку зафіксовано підготовку ворога до наступу. Зазначається, що відбувається поповнення матеріальних засобів, озброєння і техніки з території РФ. Крім цього, противник здійснює вогневе ураження зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню, маючи на меті знизити наступальний потенціал українських військ.

На Харківському напрямку ворог активних дій не проводив і зосередив свої сили на стримуванні дій ЗСУ. Проте російські окупанти продовжують цинічно обстрілювати цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Башкіровка, Моспіно, Руська Лозова, Печеніги та Михайлівка. Також, було завдано авіаційних ударів поблизу Нового.

На Слов’янському напрямку ворог концентрується зокрема на інженерному обладнанні позицій. Обстріли цивільної інфраструктури фіксувалися в районах Дібрівного, Курульки, Вірнопілля, Червоної Поляни та інших. Поблизу Довгенького ворог завдав авіаударів силами армійської авіації. Було проведено безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина, після завданих підрозділами Сил оборони втрат відійшов.

На Донецькому напрямку російські окупанти продовжують артилерійські обстріли по всій лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Ярова, Щурове, Старий Караван і Райгородок. Проводив штурмові дії поблизу Студенка, бойові дії тривають.

На Сєвєродонецькому напрямку ЗС РФ продовжують обстріли позицій ЗСУ та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Борівське, Устинівка і Лисичанськ. Ворожа штурмова авіація завдала авіаударів неподалік Мирної Долини. Крім того, в районі Метьолкіного та Білогорівки противник намагався вести штурмові дії, зазнав втрат, відійшов на попередні позиції. При цьому, у центральній частині Сєвєродонецька тривають активні бойові дії.

На Бахмутському напрямку ворог здійснює обстріли в районах населених пунктів Покровське, Нью-Йорк, Золоте, Комишуваха, Миколаївка, Берестове, Білогорівка та Врубівка. Поблизу останнього окупанти вели безуспішні штурмові дії. Силами штурмової та армійської авіації було завдано авіаударів по інфраструктурі неподалік Відродження, Ротів, Новолуганського і Доломітного.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій ворог не проводив. Натомість, обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Кам’янка, Веселе, Мар’їнка, Новомихайлівка, Авдіївка, Піски, Золота Нива. Силами окремих підрозділів та диверсійно-розвідувальних груп намагався вступати у бойові зіткнення та вести штурмові дії поблизу Красногорівки та Полтавки. Успіху не мав, відійшов на попередні позиції.

На Південнобузькому напрямку протягом доби ворог, застосував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Кавказ, Лепетиха, Дмитрівка, Осокорівка, Благодійне, Степова Долина. На окремих ділянках Криворізького напрямку противник активізував ведення повітряної розвідки та намагався провести штурмові дії. Отримав відсіч і відійшов на раніше зайняті позиції.

Аби утримати раніше зайняті рубежі, окупанти посилюють передові позиції за рахунок переміщення резервів на вірогідні напрямки висування підрозділів Сил оборони.

На Попаснянському напрямку окремі підрозділи 150-ї мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії зазнали значних втрат, зокрема, близько 50% особового складу, озброєння та техніки.

Особовий склад противника деморалізований, що обумовлено постійним переносом термінів їх ротації. Це призводить до відмов особового складу від участі в бойових діях.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито п’ять атак ворога, знищено п’ять танків, три артилерійських системи, дві бойові броньовані машини. Підрозділи протиповітряної оборони збили три БПлА типу “Орлан-10”. На інших напрямках російські окупанти теж зазнали відчутних втрат.

Раніше ми писали, що загарбники продовжують примусову "мобілізацію" жителів окупованих районів Донецької області через колосальні втрати в живій силі.