RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Загроза катастрофи на ЗАЕС: мапа поширення радіаційної хмари в найближчі три дні

У разі завдання російськими окупантами удару по Запорізькій атомній електростанції у найближчі три дні, радіаційна хмара вітром пошириться на частину півдня України та південно-західні регіони Росії.

Відповідний розрахунковий прогноз на найближчі три доби, 29–31 серпня 2022 року, зробили фахівці Держатомрегулювання України, повідомляє "Енергоатом" у Telegram-каналі.

"Напрямок руху вітру – південно-східний. Отже радіація пошириться на частину Запорізької, Херсонської та Луганської областей, а також повністю накриє Крим, Донецьку область і прилеглі регіони Росії: Ростовську область, Краснодарський край та Ставропольський", - йдеться у повідомленні.

Тож, вчиняючи акти ядерного тероризму, РФ наражає на небезпеку щонайменше 15 млн власних громадян.

Зазначається, що у разі аварії населенню рекомендується обмежити перебування на відкритій місцевості без гострої потреби та ввести спеціальний режим роботи шкіл і дитячих садків.

Окрім цього, існує необхідність проведення йодної профілактики – для цього необхідно одноразово прийняти заздалегідь придбаний в аптеці Калію йодид. Проте, лише після оповіщення від офіційних органів влади, профілактично цей препарат приймати не можна.

Дозування препарату для різних груп населення:

  • діти до 1 місяця (немовлята й дітки на грудному вигодовуванні) – 16 мг,
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
  • діти від трьох до 12 років – 62,5 мг,
  • підлітки від 13-ти до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми, – 125 мг.

Особам віком від 40 років йодид калію не призначають.

Також рекомендовано провести герметизацію приміщень (вікон, дверей), відключити кондиціонери, вентилятори, закрити вентиляційні продухи, димоходи тощо; організувати на входах до приміщень санітарні бар’єри, що включають зняття верхнього одягу та перевзування.

Крім того, на потенційно небезпечних територіях рекомендується вжити заходів з герметизації та упаковки продуктів харчування, води, білизни, документів і цінних речей, обмежити лісокористування та не порушувати заборону на полювання і рибну ловлю в місцевих водоймах.

Раніше ми писали, що експерт пояснив заяву НАТО по ситуації на ЗАЕС.