RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Росія може втратити у Бахмуті ударну групу елітних військ: свіжі карти боїв

Боротьба України за Бахмут стала ключовою у стратегічному плані через присутність російських військ, що воюють на цих територіях – ця битва може призвести до повного виснаження найкращих сил ПВК Вагнера і завдати серйозних втрат іншим елітним підрозділам, позбавивши Росію деяких з найбільш ефективних ударних військ.

Про це йдеться у новому зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за підсумками 6 березня.

Так, заяви деяких офіційних осіб України про продовження оборони Бахмута, можливо, є відповіддю на висловлювання кількох американських чиновників, які висловлюють свою стурбованість щодо ціни, яку доведеться заплатити Україні, вирішивши продовжувати обороняти цей район.

Своєю чергою, експерти ISW прокоментували заяви Володимира Зеленського 6 березня про направлення підкріплення до Бахмута та акцентували на єдності думок українських генералів Валерія Залужного та Олександра Сирського щодо продовження оборони територій Бахмутського спрямування. Радник президента України Михайло Подоляк також зазначив 6 березня, що українська оборона Бахмута досягла своєї мети і є значним стратегічним успіхом.

Читайте також: Не можна переносити це пекло на сусідні міста: заява командира ЗСУ та відео ударів по ворогові в Бахмуті

Аналітики інституту вивчення війни вкотре наголосили, що взяття Бахмута не має суттєвого значення з оперативної чи стратегічної точки зору, проте, захопивши його, російські окупанти зможуть просунутися далі на Донеччині. Водночас втрати російських військ у боях за місто можуть виявитися настільки значними, що їх наступ може досягти піку саме після захоплення Бахмута.

Таким чином, за словами міністра оборони США Ллойда Остіна, навіть у разі втрати Бахмута Україна не повинна зіткнутися з серйозними оперативними чи стратегічними проблемами.

Варто зазначити, що аналітики ISW виявляли стурбованість тим, що на Бахмутському напрямку сили українських професійних військових та обмежене озброєння використовуються переважно для бійців ПВК Вагнера, які є колишніми в'язнями й не мають достатньої бойової підготовки. Це робить втрати ЗСУ невиправданими навіть за високого співвідношення російських та українських втрат. Однак кількість придатних для бойових дій російських в'язнів також не є безмежною, і остаточне винищення десятків тисяч із них у Бахмуті означає, що вони не будуть доступні для більш значних бойових операцій. Тим більше, що зараз російські сили, що воюють у Бахмуті, складаються не лише з ув'язнених, а й з елітних елементів ПВК Вагнера та російських повітрянодесантних військ, а також інших підрозділів нижчої якості.

ISW нагадує, що раніше під час боїв у Бахмутському районі наступ "вагнерівців" досяг свого піка, що змусило російське Міністерство оборони залучити до боїв частину своїх елітних повітряно-десантних військ. Можливо, наступ на Бахмут також сягне піку ще до захоплення міста, що змусить російську армію знову зіткнутися з вибором між відмовою від подальших наступальних операцій або необхідністю кидати в бій ще більшу кількість високоякісних військ.

Раніше ми писали, у чому, за словами військового експерта, важливість Бахмута.