RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Заспокоїти росіян: аналітики назвали справжню мету ракетного удару по Україні 9 березня

Найбільший масований ракетний удар цього року, здійснений російськими окупантами 9 березня, ймовірно був покликаний заспокоїти російські провоєнні та ультранаціоналістичні кола, які закликали помститися за інцидент у Брянській області 2 березня.

Про це пишуть аналітики Центру вивчення війни (ISW).

Так, цього дня по Україні випустили 84 різні ракети, завдавши ударів по критично важливій інфраструктурі. Зокрема, це були: 28 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 20 крилатих ракет "Калібр", 6 протикорабельних ракет Х-22, 6 гіперзвукових ракет Х-47 "Кинжал", 2 надзвукові протикорабельні ракети Х-31-П, 6 керованих ракет Х-59 і не менше 13 ракет з комплексів С-300.

Ба більше – російські війська також атакували Україну вісьмома безпілотниками Shahed-136 іранського виробництва, метою яких, на думку український офіційних осіб, було відвернути увагу систем ППО ЗСУ перед ракетними ударами.

Читайте також: 6 "Кинджалів", десятки інших ракет та "шахіди": Залужний підбив підсумки масованого удару по Україні

Українським бійцям вдалося збити 34 із 48 крилатих ракет "Калібр" та Х-101/Х-555, а також 4 "Шахеди". При цьому, всі 8 ракет Х-31П та Х-59 також не досягли намічених цілей. Проте, за словами представника ВПС ЗСУ Юрія Ігната збити деякі російські ракети, такі як "Кинджал" і С-300 в українських сил не було можливості.

У Міноборони РФ заявили, що армія РФ завдала "високоточних ракетних ударів великої дальності з повітря, моря і наземного базування" проти української військової інфраструктури, військово-промислових комплексів та енергетичної інфраструктури, яка підтримує ЗСУ, як відплата за теракти. Це сталося після того, як РФ звинуватила Україну у вторгненні до Брянської області 2 березня. Своєю чергою, українські офіційні особи, російські блогери та кадри з соціальних мереж вказують на те, що РФ переважною більшістю атакувала енергетичну інфраструктуру країни.

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України, заявив, що ворожі ракетні удари, нанесені російськими силами, призвели до збитків на 8 об'єктах енергетики, що призвело до відключення електропостачання у деяких районах країни.

У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що ракети "Кинджал" могли бути використані російськими військами для атаки на ціль, не визначену наразі, в той час, як кадри в соцмережах показували дим, що підіймався з однієї зі столичних теплових електростанцій.

Російські "воєнкори" також ділилися кадрами та звітами про наслідки ударів по об'єктах енергетики в Києві, Дніпрі, Вінниці, Одесі, Кропивницькому, Харкові та інших містах.

Варто зазначити, що деякі російські блогери та пропагандисти висловлюють критику щодо ефективності російської ракетної кампанії, оскільки вона не змогла примусити Україну повністю припинити свою діяльність взимку наприкінці лютого та на початку березня, перед настанням весняного сезону.

"Путін, ймовірно, спробував компенсувати ці наративи ще однією ракетною атакою, подібною до тієї, яку Росія провела восени 2022 року, використовуючи сучасні ракети, щоб гарантувати деяку шкоду Україні. Однак російські блогери не підтримали сьогоднішні удари переважною більшістю, зазначивши, що Кремлю необхідно змінити свій підхід до націлювання з огляду на те, що Україна пристосувалася до встановленої схеми атак на свою енергетичну інфраструктуру", - пишуть експерти ISW.

Раніше ми писали, що українців попередили про можливий повторний ракетний удар.