RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Працювала схема "хабар - потрібне рішення": в САП підтвердили затримання голови Верховного Суду

Голову Верховного Суду України Всеволода Князєва та ще одну людину затримали у справі про отримання хабарів, що підтвердили правоохоронці - підозри фігурантам ще не вручили, тривають слідчі дії.

Про це розповіли під час брифінгу керівників Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Зараз уже на цей час є особи, затримані за підозрою у вчиненні вказаного кримінального правопорушення. Ми будемо звертатися до Вищої ради правосуддя з певними клопотаннями про забезпечення заходів кримінального провадження щодо голови суду… На цей час затримано голову Верховного Суду і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб і їхньої причетності до кримінального правопорушення", - заявив прокурор, додавши, що станом на 12:00 підозру Князєву ще не вручили, Кримінальний процесуальний кодекс дає на це 24 години.

За словами очільника НАБУ, детективи Бюро задокументували послідовність зв'язків між власником компанії "Фінанси та кредит" та одним із власників адвокатської асоціації. Останнє, по суті, виступало як своєрідним посередником в організації передачі хабарів суддям. Сторони уклали угоду про передачу хабаря суддям Верховного Суду в обмін на прийняття необхідного підприємцю рішення.

Читайте також: НАБУ оголосило у розшук екскерівника Фонду держмайна Сенниченка - деталі

Перше засідання у цій справі повинно було відбутися 15 березня, проте його перенесли, аби детальніше домовитися про хабар та організувати його передачу. Так, Верховний суд таки провів засідання майже через місяць від запланованої дати, а саме 19 квітня, де було ухвалено потрібне рішення, а адвокатами отримано вказівку від керівництва ВС про розподіл хабаря між учасниками змови.

3 травня було здійснено переказ першої частини коштів учасникам злочинної організації, а 15 травня була передана друга частина, під час передачі якої й було викрито учасників злочину.

Крім того, під час проведення обшуків були отримані й інші докази, що стосуються діяльності злочинної організації. Зокрема, НАБУ отримало інформацію про спроби вплинути на процес обрання членів ВККС, проте наразі це не підтверджено.

Очільник САП Олександр Клименко наголосив, що НАБУ було відомо про існування цього "бек-офісу" ще з початку 2023 року, проте необхідний був час, аби зібрати потрібні докази. Так, правоохоронні органи отримали інформацію про те, що зазначена адвокатська організація виконувала посередницьку роль між керівництвом не тільки Верховного Суду, а й інших судів. Наразі проводиться перевірка цієї інформації.

На сьогодні в межах вказаної справи затримані дві особи, серед яких голова Верховного Суду Всеволод Князєв. Їм готуються підозри за ч. 4 ст. 368 ККУ (отримання неправомірної вигоди) та ч.4 ст. 369 ККУ (пропозиція про надання неправомірної вигоди). Цими статтями передбачається покарання від 8 до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше ДБР викрило масштабну схему хабарів на Одеській митниці, без яких не пропускали в Україну навіть генератори.

  • Вас може зацікавити:

Вимивають мільярди гривень: директор ДБР розповів про втрати бюджету від оборудок на митниці

В ДБР повідомили про кількість корупційних справ на Митниці: документ

Кадрові чистки на митниці: як влада покриває "схеми" і що потрібно для кардинальних змін