RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Майже 13 тисяч FPV-дронів для ЗСУ: НАЗК знайшло у воєнкомів сотні "лівих" мільйонів

Співробітники НАЗК виявили необґрунтовані активи та ознаки незаконного збагачення у начальників ТЦК та СП. Загальна сума таких активів становить понад 255 мільйонів гривень, що еквівалентно 13 тисячам FPV-дронів для Сил оборони України.

Про це повідомляє пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Читайте також: В одеському ТЦК виявили ще одного мільйонера: майно оформляв на рідних

"Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило про виявлення необґрунтованих активів та ознак незаконного збагачення серед керівного складу працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). За останні пів року, моніторинг способу життя воєнкомів, проведений НАЗК, виявив такі ознаки на суму понад 255 млн грн”, - йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що за цю суму, при середній вартості близько 500 доларів США, можна закупити близько 13 тисяч FPV-дронів для Збройних сил України.

Так, у липні 2023 року ДБР повідомило про підозру колишнього начальника Одеського обласного військового комісаріату Євгена Борисова. Його звинувачують у незаконному збагаченні на суму понад 188 мільйонів гривень та скоєнні злочину навмисного ухилення від служби.

Також ДБР виявило ознаки корупційних порушень у підлеглих Борисова - Дениса Галушка, який є заступником начальника ТЦК Одеської області. За результатами моніторингу способу життя Галушка встановлено факти його незаконного збагачення на суму понад 14 мільйонів гривень. Також у власності його родичів було виявлено дорогі автомобілі та нерухомість, доходи з яких не могли бути пояснені законними джерелами.

У жовтні НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення начальника Малиновського районного ТЦК Одеси В'ячеслава Кушнерова на суму близько 47 мільйонів гривень. Його родичі також стали власниками нерухомості та автопарку, вартість яких перевищує їхні офіційні прибутки.

Крім того, НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення у керівника Дніпропетровського обласного ТЦК Анатолія Пікало майже на 8,5 мільйона гривень. Батько та дружина Пікало придбали майно, вартість якого перевищує їхні законні доходи.

НАЗК з'ясувала, що заступник начальника Полтавського обласного ТЦК придбав необґрунтовані активи більш ніж на 1,8 млн грн. Справу його передано до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Також було встановлено, що начальник Самбірського районного ТЦК та його дружина придбали нерухоме майно на понад 4,4 млн грн, що перевищує їхні законні доходи. У цьому випадку матеріали передано до САП для вирішення питання про визнання активів необґрунтованими.

"Під час моніторингу способу життя керівників ТЦК було виявлено необґрунтовані активи та знаки незаконного збагачення на 255 млн 629 тис. грн. Одним з корупційних способів, який створює умови для незаконного збагачення воєнкомів, є отримання неправомірної вигоди за допомогою непризначення військовозобов'язаних до служби через рішення ВЛК. Щоб мінімізувати корупційні ризики, необхідно цифровізувати процеси, включаючи реєстрацію військовозобов'язаних та обміну інформацією між реєстрами”, - йдеться у повідомленні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ДБР повідомило про підозру командиру роти охорони Івано-Франківського обласного ТЦК та СП за фіктивне зарахування сімох місцевих футболістів та тренерів на службу до роти охорони.

  • Вас також може зацікавити:

Скандальний ексвійськком із Дніпра переписав на батька квартири та авто на мільйони гривень: подробиці справи

Ще один скандал із ТЦК: на Дніпропетровщині військком "заробив" 350 тисяч доларів, фото і відео

Маневрування не допомогло: ССО показали ефектні кадри знищення катера FPV-дроном