RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Блокують гуманітарку і ліки для шпиталів: польський волонтер розповів про страйк на кордоні

Учасники страйку перевізників на польському кордоні перешкоджають ввезенню гуманітарної допомоги та медикаментів для прифронтових шпиталів в Україні.

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на коментар польського волонтера, голова об'єднання Pogoń Ruska Рафала Рошкевича.

Читайте також: Страйк на кордонах: скільки втратить економіка України і що обіцяють заблокованим водіям

Зазначається, щоб завезти до України медичне обладнання для прифронтових госпіталів, йому довелось провести 40 годин в очікуванні можливості перетнути кордон в пункті пропуску Гребенне - Рава-Руська.

"На прикордонному переході в Гребенному, перед польським шлагбаумом, на обох смугах дороги "ялинкою" розставлені вісім фур. Вони розташовані так, щоб між ними міг проїхати легковий автомобіль або автобус, але не вантажівка", - розказав Рошкєвич.

Біля страйкарів поставлено намет, де смажать сосиски. Поруч - біотуалети. Поліція весело балакає зі страйкарями, їсть ковбаски. Без жодних спроб навести лад. Тим часом черга з вантажівок, які хочуть потрапити з Польщі в Україну, тягнеться на понад 60 км - аж до Замостя.

"Щоб страйкарі пропустили машину через кордон, водіям потрібно іти з ними на переговори та пояснювати: везуть товар з категорій, які ті обіцяли пропускати. Наприклад, гуманітарку, розповів волонтер. Далі треба чекати, доки учасники блокади дозволять машині проїхати - пропускають по одній машині на кілька годин", - розповідає волонтер.

Наголошується, що навіть гуманітарна допомога не пропускається без проблем. Автомобіль волонтера, наповнений медичним обладнанням, пропустили лише після 40 годин вмовлянь.

"Не мало значення, що ми є поляками, що веземо допомогу, від якої залежать людські життя - такмед для армії під Бахмутом, медикаменти для прифронтових госпіталів. Ми залежали від примхи страйкарів. Після смерті другого українського водія, який чекав на оформлення, я запитую себе: скільки людей втратили здоров’я чи життя через те, що медична допомога та підтримка українській армії не надійшли вчасно?" - говорить волонтер.

Рошкєвич також зауважив, що поки українські водії сидять у своїх TiRах, страйкарі приїжджають на кілька годин, відбувають зміну і повертаються додому. Він також нагадав, що політик Рафал Меклер, який є одним з лідерів страйку, також був одним із лідерів кампанії "Це - не наша війна", яка мала зменшити бажання поляків допомагати Україні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Польща почне скасовувати соцвиплати українським біженцям з 2024 року.

  • Вас також може зацікавити:

Моравецький зробив різку заяву на адресу України: що він сказав

На порозі ескалації: чи зможуть Польща та Україна знову дружити

Словаччина на роздоріжжі: що загрожує Україні від "ватника" Фіцо