RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Обіцяли відсотки від вкладів: затримали шахраїв, які "кинули" людей на 5 млн гривень

У Одеській області правопорушники відкрили фіктивну ІТ-компанію, через яку зловмисники ошукали громадян на 5 млн гривень. Їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це інформують у Кіберполіції.

Читайте: Шахраї вигадали нову схему: як не потрапити на "гачок"

Встановлено, що у 2021 році аферисти відкрили ІТ-компанію з розробки програмного забезпечення і веб-сайт, на якому поширювали завідомо недостовірну інформацію про здійснення підприємницької діяльності. На сайті, а також у соцмережах та месенджерах "айтівці" заохочували громадян до інвестування грошей у розвиток своєї фірми, обіцяючи високі відсотки від суми вкладу.

Для більшого введення в оману людей, зловмисники спочатку навіть виплачували їм невеликі дивіденди за рахунок частини незаконно отриманих вкладів. Також обіцяли додаткові виплати як винагороду за залучення нових інвесторів.

Суми вкладів коливалися від восьми тисяч до одного мільйона гривень.

За пів року аферисти встигли заволоділи коштами довірливих громадян на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень, після чого видалили інформацію про компанію та перестали виходити на зв’язок з потерпілими.

Читайте: Косили під брокерів: в Україні припинили роботу понад 100 шахрайських call-центрів

Викрили зловмисників співробітники управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції НПУ спільно з працівниками обласного слідчого управління поліції. План заволодіння чужими грошима належав 48-річному жителю Одеси, який також залучив 41-річного знайомого мешканця Житомира з фахом у сфері розробки програмного забезпечення.

Фігурантам вже повідомили про підозру за ч.ч. 3 та 4 ст. 190 Кримінального кодексу України у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, в особливо великих розмірах, повторно.

Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до 12-ти років з конфіскацією майна.

Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави розміром 3,5 мільйони гривень кожному.

Нагадаємо, раніше в Одесі викрили ворожку, яка "зняла" "прокляття" з жінки поважного віку за 7 тисяч доларів.

  • Читайте також:

Працювали під виглядом ТЦК: у Києві затримали банду шахраїв, фото та відео

"Вакансії" від шахраїв: яку схему "заробітку" на українцях запустили в соцмережах

Як не стати жертвою шахраїв "з банку": поліція назвала важливі правила