RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Перефарбував автомобіль - отримав штраф: як уникнути покарання та за що можна "влипнути"

Українським водіям розповіли, у яких випадках можуть фінансово покарати за перефарбування автомобіля. Штрафу можна уникнути, знаючи основні нюанси.

Про це повідомляє "Адвокат права" у Telegram-каналі.

Основне правило при перефарбуванні авто чи нанесенні на нього кольорової плівки - здійснення його перереєстрації у сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ протягом десяти діб з моменту фарбування.

Це передбачено пунктом 33 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів та інших транспортних засобів, затвердженого урядовою постановою від 7.09.1998 року №1388. У переліку підстав є "зміна кольору".

Так, згідно з ним, перереєстрація проводиться: у разі отримання свідоцтва про реєстрацію замість утраченого чи непридатного для користування, зміни власників, місця реєстрації чи найменування власників — юросіб (окрім зміни найменування юрособи через зміну типу акціонерного товариства чи у зв’язку з перетворенням АТ в інше господарське товариство), місця проживання чи прізвища, власного імені, по батькові (у разі наявності) фізосіб - власників транспортних засобів, а також у випадку заміни номерних знаків, отримання чи перезакріплення індивідуальних номерних знаків, зміни кольору, переобладнання транспортного засобу або заміни кузова, чи інших складових частин, що мають ідентифікаційні номери.

Наразі при реєстрації авто є 11 основних кольорів без уточнень щодо відтінків. Це - чорний, синій, зелений, бежевий, червоний, фіолетовий, оранжевий, жовтий, білий, коричневий, сірий.

У разі, якщо на авто нанесено два чи більше кольорів, основним має вказуватися колір його нижньої частини, а для вантажівок - колір кабіни.

Примітно, що у разі зміни відтінку без зміни основного кольору - перереєстрація машини не вимагається. Це стосується і покриття кузова ламінаційною чи антигравійною прозорою плівкою, чи кольоровою плівкою, основний колір якої не відрізняється від кольору авто.

Якщо вимоги щодо перереєстрації перефарбованої машини не будуть виконані - чекатиме адміністративна відповідальність. Передбачений штраф, згідно з 6 ст. 121 КУпАП керування водієм транспортним засобом, не зареєстрованим чи не перереєстрованим в Україні в установленому порядку. Його обсяг встановлено у розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень). У разі повторного порушення упродовж року — 1,7 тисячі гривень.

Раніше "Апостроф" писав, що важливо знати при сплаті штрафу за порушення правил дорожнього руху, щоб не довелося платити більше.