RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Процедура зняття з обліку авто "не на ходу": як це зробити в Україні

Юристи розповіли яким чином знімати з обліку авто, якщо воно вже нерухоме. Вони наголошують, що при знятті потрібно обов'язково провести огляд автівки.

Про це пише юридичний Telegram-канал "Адвокат Права".

За словами експертів, авто знімається з обліку лише коли авто йде на списання та утилізацію, тобто вибракування авто, або за рішенням суду, таке як скасування неправомірної або помилкової реєстрації. Також можливо зняти з обліку машину у разі вивезення її за кордон.

За даними юристів, реєстрація, перереєстрація та зняття з обліку проходять через обов'язковий огляд.

"Підлягають огляду фахівцями експертної служби МВС з метою звірення ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, зазначеними в поданих власником для реєстрації документах", - уточнили у повідомленні.

Авто без огляду знімають з обліку лише, якщо власники - дипломати або міжнародні компанії, і яке виїхало за кордон. Також її не оглядають, коли списують авто за вибракування у цілому.

"Отже, для власника, який бажає просто позбутися непотрібної машини, справа значно полегшується. В такій ситуації процедура ще й безкоштовна", - додали юристи.

Крім того, лише через вибракування в цілому можливо зняти з обліку транспортні засоби без ідентифікаційних номерів на кузові, шасі, рамі або з пошкодженими номерами.

Як проводиться огляд та зняття з огляду

Огляд проводиться експертами, які після огляду самі вирішують забирати авто з місця, де воно стоїть, або ні. Треба звернутися до експертної групи у сервісному центрі й написати заяву, щоб вони виїхали на місце стоянки автомобіля "не на ходу".

У будь-якому сервісному центрі власник колишньої "рухомості" має право зняти авто з обліку. Але особливо важливо, щоб машина при знятті мала комплектний вигляд, тобто з двигуном, трансмісією, підвіскою, склом, переважною більшістю компонентів інтер’єру у салоні та зовнішнім облицюванням.

Нагадаємо, на що звернути увагу при покупці першого авто, поради новачкам.