RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Перехід на зимову гуму: в яких країнах українців змусять "перевзувати" авто

Через повномасштабне російське вторгнення тисячі українців покинули свої домівки та виїхали за кордон – деяким вдалося зробити це на своїй автівках. З наближенням зими важливо знати, у яких європейських країнах потрібно змінювати гуму на зимову.

Про це розповідає VisitUkraine.Today.

Читайте також: Підготовка авто до зими: що мають зробити водії перед морозами

Варто зазначити, що у Європі немає єдиного правила заміни гуми на зимову – усе залежить від кліматичних умов та географічного положення кожної держави, орієнтуючись на які вона висуває свої вимоги. Проте у багатьох європейських країн заміна шин на зимові все ж є обов'язковим.

Північна Європа

У Фінляндії з 1 листопада по 31 березня всі транспортні засоби для проїзду по заледенілих дорогах мають бути оснащені шинами з маркуванням 3PMSF, POR або шипованими шинами.

У той же час, у Латвії та Естонії з 1 грудня по 1 березня та у Литві з 1 листопада по 1 квітня є обов’язковими зимові шини M+S для авто масою менше 3,5 т.

Водії у Норвегії зобов'язані перейти на зимові шини для авто з масою більше 3,5 т. з 15 листопада до 31 березня, а у Швеції та Ісландії - з 1 листопада по 14 квітня

Західна Європа

Обов'язково потрібно заміняти шини на зимові в Австрії – це правило діє у період з 1 листопада по 15 квітня. Окрім цього, для поїздок по засніжених та заледенілих дорогах необхідно використовувати ланцюги протиковзання на дві шини ведучої осі. У разі невиконання правил, водіїв штрафують на 60 євро, а якщо внаслідок цього наражалися на небезпеку інші учасники дорожнього руху, штраф може збільшитися до 5000 євро.

У Люксембурзі обов'язково їздити на зимових шинах з 1 грудня по 31 березня. При використанні даного типу шин швидкість автомобіля не може перевищувати 60 км/год в місті та 90 км/год на автомагістралі.

У Франції шини необхідно змінювати з 1 листопада до 31 березня лише у певних провінціях – зокрема, у гірських районах Франції, таких як Альпи, Піренеї, Вогези, гори Юра та Центральний масив. За недотримання цього правила загрожуватиме штраф у розмірі 135 євро.

Центральна Європа

За несприятливих умов у Німеччині водії повинні їздити на шинах, які позначені маркуванням M+S або мають гірський символ зі сніжинкою. Конкретних дат переходу на зимові шини не визначено, але це необхідно зробити, коли на вулицях з'являється лід, сніг, мокрий сніг. За керування на невідповідній гумі взимку передбачено штрафи від 60 євро.

У Словенії з 15 листопада по 15 березня зимові шини повинні бути встановлені як мінімум на ведучій осі (мінімальна глибина протектора 3 мм).

У Чехії зимові шини обов’язкові з 1 листопада по 31 березня у зимових дорожніх умовах або на ділянках, зазначених відповідним знаком.

Словаччина з 15 листопада по 31 березня зобов’язала водіїв вантажівок масою більше 3,5 т. встановити на ведучі осі зимові шини M+S з глибиною протектора не менше 3 мм.

Південно-Східна та Південна Європа

У Чорногорії водії обов'язково мають попіклуватися про зміну шин на зимові у період з листопада по квітень на певних дорогах. У цей же період обов'язковими є зимові шини у Сербії.

У Хорватії автовласники мають "перевзутися" з 15 листопада по 15 квітня, а у Боснії і Герцеговині та Румунії – з листопада по квітень. Правило діє для авто, маса якого понад 3,5 т.

У Болгарії з 15 листопада по 1 березня на автомобілях необхідно встановити зимову гуму або шини з глибиною протектора понад 4 мм. Ланцюги протиковзання мають перебувати у машині з 1 листопада до 31 березня.

Також обов’язковими для використання зимові шини є в одній провінції Італії – Південний Тіроль з 15 жовтня по 15 квітня.

У певних регіонах Європи водії зобов’язані встановлювати ланцюги проти ковзання, про що інформують дорожні знаки.

Раніше ми писали, за якої температури потрібно міняти літню гуму на зимову.