RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Як підібрати зарядку для автомобільного акумулятора: поради експертів

Автомобільні акумулятори потрібно періодично заряджати від якісних зарядних пристроїв, які підходять саме вашій АКБ.

Про те, як підібрати зарядний пристрій для автомобіля, розповіли в Avtosota.

Існує три основні типи зарядок для автомобілів: пускові, автоматичні й передпускові.

Читайте також: Як зарядити смартфон від автомобільного акумулятора: два варіанти

Пускові зарядні пристрої

Їхнє призначення - запуск двигуна, якщо акумулятор розряджений. Такі пристрої слугують для відновлення заряду АКБ. Водночас є універсальне рішення - купити пуско-зарядний пристрій із перемикачем, який дозволяє встановити необхідний режим саме для вашого акумулятора.

Автоматичні зарядні пристрої

У таких моделях струм зарядки, напруга, час контролюються спеціальним процесором, зокрема, сучасні й високоякісні варіанти мають цифрові дисплеї, які показують поточні значення важливих параметрів. До того автоматичні ЗП навіть здатні "реанімувати" ємність батареї (наприклад, у зношених сурм’янистих акумуляторів).

Передпускові зарядні пристрої

Так звані бустери дозволяють заповнити нестачу енергії навіть у повністю виснаженого АКБ автомобіля. Їхні особливості й переваги:

  • універсальність;
  • виконання зарядки в автоматичному режимі й самостійне налаштування сили струму;
  • швидке відновлення заряду АКБ;
  • автоматичне вимірювання щільності електроліту;
  • відсутність потреби контролю з боку людини.

Однак передпускові ЗП чутливі до агресивних рідин, таких як бензин, олії, кислоти. Також їх слід берегти від контакту з водою.

Як обрати зарядний пристрій для АКБ

Насамеперед дізнайтеся свій тип акумулятора. Основні різновиди автомобільних акумуляторів зараз - це гелева АКБ, сурм'яниста, кальцієва і гібридна. Потім зверніть увагу на його конструкцію та ємність.

"Наприклад, щоб правильно зарядити акумулятор кальцієвого типу, рекомендується діапазон 16-16,5В. Оптимальна сила струму становить близько 10% ємності. Так, якщо АКБ розрахована на 60 А*год, то сила струму при зарядці повинна бути 6 А. В автоматичних ЗП сила струму підтримується більш точно. Щоб правильно зарядити акумулятор ТЗ, зарядний пристрій повинен відповідати його конструкції. Сурм’янисті АКБ найневибагливіші – для них підходить практично будь-яка модель ЗП. Але кальцієві АКБ вимагають найновіших зарядних. У процесі відновлення заряду акумулятора має значення струм зарядки та вихідна напруга ЗП. Також необхідно придбати відповідний блок живлення", - пояснили фахівці.

Загалом основні характеристики акумулятора автомобіля, які впливають на вибір ЗП, виглядають так:

  • тип;
  • номінальна напруга та ємність;
  • номінальний струм;
  • рекомендований струм заряджання;
  • рекомендований пусковий струм.

Зауважимо, що пусковий струс АКБ вимірюється спеціальним приладом. Усі вищенаведені характеристики повинні відповідати параметрам зарядного пристрою.

Також слід наголосити на індикації процесу зарядки акумулятора. Якісна й повна індикація, зокрема з цифровими індикаторами, це найкращий варіант, адже він дозволяє контролювати автовласнику все.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чим акумулятори AGM відрізняються від гелевих.