RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Не допускайте фатальних помилок: українським водіям дали п'ять важливих порад

Юристи дали українським водіям п'ять важливих порад у спілкуванні з правоохоронцями у разі дорожньо-транспортної пригоди.

Про це повідомляє адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram.

Читайте також: Це вам не в нас порушувати: у яких країнах найжорсткіше карають за перевищення швидкості

Він зауважив, що рекомендації мають місце, адже не завжди поліція прагне встановити правду, а шукає винуватого.

"Останні мої справи, де за протокольні помилки водіїв ледь безпідставно не посадили – надихнули написати цей текст. Наголошу, що це не поради – це вимоги до власної безпеки", - наголосив Сімутін.

Не давати свідчення одразу

Не варто одразу давати свідчення після ДТП. Можна скористатися ст. 63 Конституції, яка гарантує право не давати свідчення проти себе.

Порадитися з адвокатом перед допитом

Юрист не рекомендує вирушати на допит без попередньої консультації з адвокатом. І не просто адвокатом, а обізнаним із цією категорією справ.

"В чому можливий підступ? Більшість водіїв сумніваються в обставинах ДТП та роблять припущення щодо: швидкості, відстані, появи пішохода, напрямку його руху і т. п. Але слідчий записує це як доконані факти та виправляє, лише якщо ви звернете на таке увагу. А це має надважливе значення. Тож, якщо ви упустите цей момент і не виправите твердження у протоколі допиту, хоча б на припущення - ви за крок до підозри", - пояснив він.

Нікуди не їхати без адвоката

Не їдьте нікуди без адвоката та не погоджуйтеся на відбір біологічних зразків без його участі. Навіть якщо будуть вмовляти чи погрожувати. Ніхто не має права змусити, навіть суд.

Фотографування схеми ДТП

Окрім того, водій завжди має фотографувати схему ДТП. Якщо заборонять фотографувати, то можна намалювати. Але з усіма розмірами, гальмівним шляхом, положенням тіла, уламків і т. п.

"Заборонити нотатки вам не можуть і слідчий зобов’язаний надати цю можливість. Якщо у вас буде схема, навіть коряво замальована вашою рукою – захищатися в рази ефективніше. Зі схемою ви взагалі будете на крок попереду", - зауважив фахівець.

Фотографування протоколу допиту

Юрист радить також завжди фотографувати свій протокол допиту. Якщо забороняють – також можна взяти аркуш і переписати.

"Тобто, якщо ви не дотрималися першого правила і вас допитали, то принаймні буде розуміння, що ви сказали, які помилки здійснили й надалі буде легше будувати захист чи виправляти помилки", - додав він.

Юрист стверджує, що незнання цих порад багатьом водіям коштувало волі.

Раніше "Апостроф" писав, кому доведеться віддати 40,8 тис. грн штрафу, а також втратити права на сім років.