RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Повторного штрафу за їзду без прав в 40 800 гривень можна уникнути: є один важливий момент

В Україні можна перевіряти наявність штрафів за порушення правил дорожнього руху та оплачувати їх онлайн за допомогою кількох ресурсів, але також можна уникнути величезного штрафу у розмірі 40 800 за повторне керування автомобілем без посвідчення водія або невідповідної категорії.

Про це повідомляє "Апостроф".

Річ у тому, що донедавна в Україні штраф за водіння без прав складав 425 грн (ч.2 ст.126 КУпАП), що не лякало водіїв, які бажають покататися на певному виді транспорту. Згодом, відповідальність за керування без посвідчення водія або відповідної категорії істотно збільшилася – сьогодні за таке порушення доведеться заплатити 3 400 грн.

Читайте також: Інакше - великий штраф: які авто в Україні обов'язково мають пройти техогляд і скільки він коштує

Однак, якщо порушити закон повторно, то згідно зі статтею 126 КУпАП водій змушений буде сплатити штраф у розмірі 40 800 грн з одночасним позбавленням права керування строком від 5 до 7 років (ч.5 ст.126 КУпАП).

Втім, у деяких випадках штраф можна уникнути – якщо вчасно подати апеляцію на постанову про перше порушення протягом 10 днів, це зупинить його дію до остаточного рішення суду. У такому разі інспектор не зможе винести ухвалу за повторне порушення на підставі частини 5 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо ж перша ухвала не оскаржена в суді, то у разі повторного керування без посвідчення водія або відповідної категорії, до водія може бути застосовано збільшення штрафу у розмірі 40 800 грн.

Варто зазначити, що дані штрафи не застосовуються до водіїв, які мають відповідну категорію посвідчення водія, але просто не пред'явили його або відмовилися пред'явити на місці зупинки. У такому разі вони можуть отримати штраф у розмірі 425 грн.

Раніше ми писали, що в Україні можуть скасувати евакуацію автомобілів інспекторами з паркування під час війни.

Вас може зацікавити:

В Україні спростять замовлення красивих автономерів: у МВС назвали дату

Штрафи автофіксації повертаються в "Дію": на які зміни важливо звернути увагу

Українців стали частіше штрафувати за популярне "порушення": чому це незаконно