RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Вирізали епізод з кумом Путіна: в мережі розгорівся скандал навколо українського фільму про Стуса

У мережі розгорівся скандал через те, що автори фільму "Стус" видалили зі сценарію все згадки про Віктора Медведчука, який виступав захисником у судовому процесі над поетом-дисидентом.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав відомий шоумен і актор Геннадій Попенко, який брав участь у кастингу на одну з ролей у фільмі.

"Проходячи кастинг на фільм "Стус", я читав сценарій до фільму. У ньому БУЛА сцена останнього суда над Стусом. Саме того суда, що його Стус та українська інтелігенція не визнавали, але адвокат Стуса, товариш Медведчук, визнав не лише суд, а й Стусову "провину".

Хід справжнього адвоката-захисника. А потім було останнє заслання Василя Стуса, із якого він не повернуся. Український класик помер у радянському таборі лише за 6 років до здобуття Україною незалежності.

Нещодавно побачив , що сцени суду вже немає у фільмі. Запитав про це у акторів, що грають у фільмі. Вони підтвердили, що сцени суду вже немає. Її прибрали зі знімального графіка, нікого не попередивши. Навіть такого персонажа, як Медведчук, у фільмі вже немає. Проте кастинг на нього був, актора було знайдено і він готувався до зйомок", - написав Попенко.

За словами учасників знімального процесу, продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом.

Продюсер фільму Артем Денисов підтвердив інформацію про видалення сцен, передає "УП".

"Так, видалили дійсно, але не тільки цю сцену, але й деякі інші. Перш за все, бо сценарій спочатку передбачав майже 180 хвилин", - сказав він.

При цьому Денисов зазначив, що сцену з Медведчуком вирізали тільки через питання хронометражу фільму, а інформацію про дзвінок від імені Медведчука назвав фейком.

Нагадаємо, після закінчення університету Віктор Медведчук в 1978 році почав адвокатську практику в юридичній консультації Шевченківського району Київської міської колегії адвокатів, яку згодом сам і очолив. У 1980 році Медведчук, як адвокат Стуса, зажадав від суду більшого покарання для свого підзахисного, ніж сторона звинувачення. В результаті Василь Стус був засуджений на 15 років і згодом помер у таборі.

Як повідомляв "Апостроф", в 2015 році бойовики так званої ДНР демонтували з фасаду корпусу філологічного факультету Донецького національного університету барельєф українському поету і письменнику Василю Стусу.