RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Світлична відкрила в Харкові міжнародний "Вертеп-фест": фото

12 січня в Харкові стартував всеукраїнський Вертеп-фест, що триватиме два дні.

Про це повідомила на своїй сторінці у фейсбуці голова Харківської області Юлія Світлична.

"Вертеп-фест 2019" розпочато! Гарна традиція, що започаткована три роки тому, вже перетнула кордони України! Сьогодні Харків з’єднав 6 країн - у Великії Британії, Австрії, Німеччині, Нідерландах та Польщі разом з нами заспівали відому колядку "Нова радість стала". Майже 1500 учасників, 100 колективів з усіх регіонів країни, понад 60 локацій. Зарядились позитивом та гарними побажаннями. Серце України в ці дні б’ється саме на Харківщині!"

По центральній вулиці Харкова, вулиці Сумській, пройшов парад вертепів. Учасники фестивалю і всі охочі харків’яни пройшли ходою від майдану Конституції до майдану Свободи.

Після цього на головній площі Харкова відбулася Всеукраїнська акція з одночасного виконання колядки "Нова радість стала". До неї цього року долучилися понад 35 міст і сіл України.

"Це історичний момент, тому що вперше Харків, саме східна Україна, об’єднала українців усього світу єдиним співом", - зазначила організатор акції "Нова радість стала" Ірина Голубєва.

На протязі двох років дводенне дійство Вертеп-фесту збирав близько 700 учасників з усіх куточків України – представників вертепних театрів, колядників, фольклорно-театральних колективів, аматорських об’єднань. Запрошено будь-який формат вистав: вертепи традиційні й сучасні, дитячі й дорослі, музичні і драматичні. Також запрошуються до участі колективи, які не грають власне вертепи, але мають хорову програму колядок.

В концепції одразу була всеохопність святі – воно має дійти до кожного. Тому виступи проходять в популярних місцях відпочинку, на вокзалі та торгово-розважальних центрах, багато з яких знаходяться не в центрі міста, а в спальних районах — там, де у вихідні буває багато харків’ян. Вертепи завжди вітають дитячі лікарні та військовий шпиталь – тих, кому особливо потрібно тепло і увага.

В географії попередніх Вертеп-фестів майже вся Україна- 20 областей від Карпат до Донбасу.

Цього року вперше пройдуть "Етновечорниці" за участі як представників інших регіонів, так і діаспор, які представлені на Харківщині. Також цього року у фестивалю з’явився мобільний додаток: бескоштовний мобільний туристичний путівник по Харкову з можливістю планування поїздки в залежності від уподобань і бюджету користувача. В ньому ж надана інформація про екскурсійну та ігрову програму фестивалю ”Вертеп-квест”. Додаток розробили команда студентів НТУ "ХПІ".