Народ живе казками: любителям серіалу "Слуга народу" поставили сумний "діагноз"

Серіал "Слуга народу", який зіграв чималу роль в тому, що президентом України став Володимир Зеленський, - це медійна спекуляція.

Так вважає експерт Катерина Ільченко, передає "Апостроф" з посланням на "Букви".

"Це спекулятивний фільм, я вважаю. Він відповідає потребі людей підтвердити прекрасний міф - знаєте, дуже багато казок таких є - було у батька три сини, два розумних, а третій дурень. Дурень-дурень, але дуже привабливий і в результаті у нього все добре вийшло, і він став королем.

"Слуга народу" чому став популярним? Тому що він потрапив в запит, який присутній в людській природі. Питання в тому, чому наш народ продовжує жити казками, які в принципі розраховані на вік 5-7 років. Чому наш народ не перейшов на більш складні скрипти, ось в цьому питання.

Дивіться. Серіали і фільми - це частина культури. Що таке культура? Культура з віком ускладнюється. Нам всім у дитинстві подобалися прості і ясні речі. З ними легко і просто. Потім ми їх переростає, переходимо на більш складні. Людей потрібно розвивати. І це завдання гуманітарної політики. І це насправді дуже важливо. Тому що, те, що зараз відбувається глобально у всьому світі - це не тільки українська проблема. Але ми, напевно, стрибнули в найглибшу калюжу. З розбігу ", - сказала Ільченко.

"Слуга народу" - український телесеріал режисера Олексія Кирющенка, вироблений "Студією Квартал 95". Слоган серіалу: "Історія наступного президента". Прем'єра першого сезону відбулася на українському телеканалі 1 + 1 16 листопада 2015 року. Сюжет серіалу розгортається навколо Василя Петровича Голобородька, вчителя історії, який одного разу виходить з себе від свинства навколишнього життя і у напады гніву нецензурно висловлює все накипіле своєму колезі. Учень його класу таємно знімає цей діалог на мобільний телефон і викладає в інтернет, отримуючи таким чином мільйони переглядів.

Голобородько стає дуже популярним і, піддавшись на вмовляння учнів, а також отримавши підтримку громадян, які зібрали необхідну для реєстрації кандидатури суму грошей, висуває свою кандидатуру на вибори президента. На ранок після виборів в звичайну київську квартиру на Дарниці приїжджає кортеж на чолі з прем'єр-міністром. У простого розлученого вчителя історії, що живе з батьками, починається зовсім нове життя.

Як писав "Апостроф" раніше, в новорічному шоу на телеканалі "Росія" показали сатиричний номер, в якому жорстко і зло висміяли президента Володимира Зеленського та українців в цілому.