RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Балбеси, де бали? Українське журі оскандалилося під час голосування на "Євробаченні 2022"

Український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania переміг на Євробаченні 2022 в італійському Турині, підкоривши і глядачів, і суддів музчного конкурсу. Однак піднесений настрій українців від гордості за своє трішки зіпсували оцінки українського журі, яке поставило нулі Польщі.

"Апостроф" з'ясував, чому українці масово висловлюють своє незадоволення діями журі.

Відповідно до правил конкурсу оцінки виставляють глядачі та члени журі від кожної країни-учасниці. Національні журі цілком об'єктивно поставили Україні наступні бали:

  • Польща – 12 балів,
  • Молдова – 12 балів,
  • Латвія – 12 балів,
  • Румунія – 12 балів,
  • Литва – 12 балів,
  • Німеччина – 10 балів,
  • Ісландія – 10 балів.

В український склад журі ввійшли:

  • Вадим Лисица — голова журі, український продюсер, звукорежисер,
  • Андрій Капраль — співак, соліст вокальної формації "Піккардійська терція", аранжувальник, автор пісень, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка в галузі музичного мистецтва, заслужений артист України,
  • Ірина Федишин — українська попвиконавиця,
  • Андрій Яцків — мультиінструменталіст, диригент, художній керівник Академічного інструментального ансамблю "Високий Замок" Львівської національної філармонії, отримав відзнаку "Gremmy" як продюсер за найкращий саундтрек 2019 року до серіалу "Чорнобиль",
  • Лук'ян Галкін — український кінознавець та кінокритик, викладач Національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого, виконавчий продюсер телеканалу UA:КУЛЬТУРА, головний редактор та співзасновник інтернет-медіа "Moviegram".

Вони виставляли бали кожній країні, але чомусь Польщі, яка віддала Kalush Orchestra максимальні 12 балів, поставили нуль. Саме це спричинило резонанс у суспільстві, який збільшився до масштабу скандалу, оскільки у глядацькому голосуванні українці найбільше голосували за представника Польщі.

Водночас українське журі поставило 12 балів Великій Британії, 10 балів Португалії та 8 балів Нідерландам, а от Литві та Румунії - теж по "0".

Такий розподіл балів викликав багато запитань та спричинив вибух гейту в соціальних мережах - люди вважають несправедливим рішення суддей.

"Після набутого після 24 лютого досвіду украінський глядач не схибив. Чого не скажеш про членів журі від України, котрі, здається, прилетіли десь з Марсу на нашу, политу кров‘ю і понівечену вирвами від вибухів Українську землю. Сьогодні за них соромно перед найбільш відданими союзниками України - Польщею, Латвією, Литвою. Не зворушила іхні серця представниця Ісландії, котра одна з небагатьох наочно продемонструвала підтримку України…" - зауважила Світлана Романенко на своїй сторінці у Facebook.

Однак знайшлися й ті, хто подивився на ситуацію з іншої сторони та написав, що професійне журі інших країн теж ставлять нулі Україні та іншим країнам, можливо, спираючись на сам виступ, а не країну походження гурту чи співака.

Проте переважає позиція того, що українське журі, все ж зробило ганебний вчинок.

"Браття поляки, від імені моєї нації та суспільства я тепло і захоплено вибачаюсь за поведінку українського професійного журі Євробачення", - написав український поет, публіцист, перекладач та чоловік Софії Андрухович Андрій Бондар.

Особливо багато гейту дісталось Ірині Федишин, яка пізніше написала: "Польщу я не образила. Мої бали - перше місце Великобританія, 10 - Польща".

Також розлючені українці не оминули й сторінку голови журі від України - Вадима Лисиці, який теж пізніше опублікував пояснення від його дружини щодо оцінок. Проте це не справило враження на авдиторію - гейт продовжився.

ще раз напишу. Всі члени журі вдячні польському урядові і народу за все, що вони для нас роблять. І ніхто таким чином не збирався образити Польшу, бо вони самі не знали підсумкового результату балів. Впевнена, що зараз кожен з них почувається недолуго від ситуації, що склалася. Бо кожен з членів журі, так само, як і ви, переживає війну в своїй країні. І кожен з них неймовірно вдячний всім країнам, які нас підтримують на політичній арені ! У тому числі дуже вдячний Польші!", - наголосила Ірина Лисиця.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Kalush Orchestra випустили потужний кліп "Стефанія" - його знімали у зруйнованих містах під Києвом.